Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

30. DIRKA PO SLOVENIJI

12. – 16. 6. 2024

1. etapa
>start: MURSKA SOBOTA
>cilj: ORMOŽ
>dolžina: 191,9 km
>leteči cilji: Dobrovnik, Gorišnica, Ormož
>gorski cilj: Jeruzalem /4. kat
>čez mejo: Avstrija, Madžarska, Hrvaška
>159 kolesarjev
>23 ekip
>najmlajša ekipa Sava Kranj Cycling

  V boju za zeleno majico je kolesarje v 1. etapi čakala najdaljša trasa, kar 191,9 km skozi 4 države.
  Prva etapa dirke Po Sloveniji se je pričela z nekoliko spremenjeno traso, saj je bil načrtovani prehod čez Muro pri Razkrižju, zaradi poplave, neprevozen. Kolesarji so Muro prečkali pri Veržeju, etapa pa je bila tako 13,9 km daljša.
  Etapo je v ciljnem šprintu za las dobil Dylan Groenewegen (Team Jayco-AlUla), a junak dneva je bil nedvomno naš MATIC ŽUMER, ki je bil v ubežni skupini petih kolesarjev od začetnih kilometrov in nato še več kot 20 km v samostojnem begu. Glavnina ga je ujela le 8 km pred ciljem. Osvojil je dva leteča cilja (Dobrovnik in Gorišnica).
  V padcu skupine kolesarjev so bili vpleteni kar trije naši kolesarji Marcel Gladek, Nejc Komac in Jaka Marolt, a k sreči brez hujših posledic. Pet naših kolesarjev prišlo v cilj v času zmagovalca.

  Kurent mask and Matic ZUMER of Sava Kranj Cycling during 1st Stage of 30th Tour of Slovenia 2024 cycling race between Murska Sobota and Ormoz (205,5 km), on June 12, 2024 in Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

  2. etapa
  >start: ŽALEC
  >cilj: ROGAŠKA SLATINA
  >dolžina: 177,9 km
  >leteči cilji: Braslovče, *Vojnik, *Štore, Šentjur, *Spodnji vrh, Šmarje pri Jelšah
  >gorski cilj: Celjska koča /2. kat.

  Trasa 2. etape je peljala kolesarje od Žalca do Rogaške Slatine. Na poti jih je čakalo kar 6 letečih ciljev, od teh so trije šteli za točke in bonifikacijske sekunde, trije pa so bili premijski leteči cilji, kjer zmagovalec prejme denarno nagrado, ne štejejo pa v skupni seštevek razvrstitve po točkah ter nimajo bonifikacijskih sekund. Na trasi je bil tudi en gorski cilj – vzpon na Celjsko kočo. Kar 13x so kolesarji prečkali železniško progo.
  Druga etapa se je, z vzponom na Celjsko kočo, izkazala za precej selektivno, kakor je že Matjaž Zevnik napovedal v jutranjem intervjuju. Poleg tega je selekcijo naredil tudi močan tempo dirke, ki so ga narekovali kolesarji svetovne serije. V napetem ciljnem sprintu je zmago slavil Phil Bauhaus (Bahrain – Victorious). Najdlje je od naših fantov stik z najboljšimi držal Jaka Marolt, ki je zaostal na klancu pred ciljem. Tudi ostali fantje so borbali do konca.

  3. etapa
  >start: LJUBLJANA
  >cilj: NOVA GORICA
  >dolžina: 160,5 km
  >leteči cilji: Ajdovščina, Renče, Dobrovo
  >gorski cilji: Hrušica /3.kat, 2x Ravnica /3. kat
  >čez mejo: Italija

  Razgibana trasa tretje etape naj bi bila, po napovedih organizatorja, že prvi pokazatelj, kateri kolesarji bodo v igri za končno zmago. Trikrat so se borili za točke v sprintu in trikrat so bili tudi v lovu za točke na gorskih ciljih. V tretji etapi so kolesarji slabih 10 km prevozili po ozemlju sosednje Italije. Letošnja jubilejno dirka je tako potekala po vseh štirih sosednjih državah.
  Izredno razgibana tretja etapa od Ljubljane do Nove Gorice je bila zelo dinamična z veliko pobegi. Na 160,5 km dolgi trasi je bila povprečna hitrost kar 42,55 km/h. Na dveh težkih vzponih na Ravnico je nastalo več manjših skupin, tako se je v zaključku za zmago borila skupina dvanajstih kolesarjev. Najmočnejši je bil Giovanni Aleotti (BORA – hansrohe), ki je tudi oblekel zeleno majico vodilnega. Od naših kolesarjev je bil najbolje uvrščen Jaka Marolt na 76. mestu.

  4. etapa
  >start: ŠKOFLJICA
  >cilj: KRVAVEC
  >dolžina: 147,2 km
  >leteči cilji: Ig, Škofja Loka, Kamnik
  >gorski cilji: Golo, Topol, Čepulje /vsi 3. kat., Krvavec /1. kat.

  Kraljevska 4. etapa od Škofljice do Krvavca je kolesarjem že v začetnih kilometrih ponudila vzpon na Golo, jih nato vodila po robu Ljubljanskega barja, čez Topol pri Medvodah do Škofje Loke, naprej preko Čepulj in mimo Kranja, dalje po levem bregu Save, skozi Mengeš in Kamnik do zaključnega vzpona na Krvavec. Organizator je napovedal dinamično etapo, ki s tremi vzponi že v prvem delu ponuja možnosti za pobeg. Zaključni vzpon na Krvavec pa bi že lahko bil odločilen v boju za zeleno majico. Krvavec je že gostil dirko Po Sloveniji, a letošnji cilj je bil pomaknjen še nekoliko višje.
  Kraljevsko etapo dirke Po Sloveniji s ciljnim vzponom na Krvavec je dobil Pello Bilbao. V zadnjih kilometrih vzpona so drug za drugim opešali kolesarji vodilne skupine, tako so se za zmago udarili štirje najmočnejši in tik pred ciljem se je od skupinice odlepil član ekipe Bahrain-Victorius. Z izjemno vožnjo in borbenostjo se je danes ponovno izkazal naš Jaka Marolt, ki je v cilj prišel kot drugi Slovenec in zasedel 27. mesto, precej je napredoval tudi v generalni razvrstitvi in je sedaj na 50. mestu (tretji od Slovencev). V kategoriji mladih kolesarjev zaseda 8. mesto (prvo od slovenskih predstavnikov).

  5. etapa
  >start: ŠENTJERNEJ
  >cilj: NOVO MESTO
  >dolžina: 156,9 km
  >leteči cilj: Trebnje, *Mokronog, Sevnica, Krško
  >gorski cilj: Veliki Ban, Trška Gora /oba 3. kat

  Zadnja etapa dirke Po Sloveniji je že tradicionalno potekala po Dolenjski, z vzponom na Trško Goro in ciljem na Glavnem trgu v Novem mestu. Prvi del trase ni bil zahteven, kolesarje so tu čakali štirje leteči cilji, od vzpona na Veliki Ban dalje je sledilo še nekaj dolenjskih gričev ter v zaključku vzpon na Trško Goro. Tu se je pričakovalo nekaj selekcije in tako ciljni sprint manjše skupine.
  V zadnji etapi dirke Po Sloveniji so kolesarji pripravili izjemno napeto, dinamično in dramatično dogajanje. Junak dneva pa Irec Ben Healy (EF Education), zmagovalec 5. etape. Po etapi, polni preobratov, je zeleno majico uspel ubraniti Giovanni Aleotti (Bora Hansgrohe).
  Od naših kolesarjev je bil ponovno najboljši Jaka Marolt, ki je etapo končal na 86. mestu. V skupni razvrstitvi je, na svoji krstni dirki Po Sloveniji, osvojil 53. mesto (3. od Slovencev) in 9. mesto med mladimi kolesarji (1. od Slovencev). Dirko so končali še štirje naši kolesarji.