Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Beograd Banjaluka

17. 4. – 21. 4. 2024

Članska ekipa se je že tradicionalno udeležila dirke Beograd Banjaluka. Ekipo Sava Kranj Cycling so sestavljali Marcel Gladek, Jaka Marolt, Gašper Otoničar, Teo Pečnik, Mihael Štajnar, Luka Ziherl in Matic Žumer.

V sredo, 17. 4. 2024, se je z otvoritveno slovesnostjo in uvodnim kriterijem pričela dirka Beograd Banjaluka 2024. Kriterijska dirka je potekala po ulicah Obrenovca, 20 krogov v skupni dolžini 32 km. Mihael Štajnar je zasedel 5. mesto. Rezultati kriterij se niso upoštevali v rezultate dirke Beograd Banjaluka.

1. etapa Beograd-Bijeljina
Start 1. etape je bil v Beogradu, cilj v Bijeljini. V Obrenovcu je kolesarje čakal leteči cilj in gorski cilj 4. kat. na vzponu na Debrc, ob prečkanju reke Drine so prečkali državno mejo med Srbijo in Bosno in Hercegovino. Po prihodu v Bijeljino so kolesarji prevozili še tri krog po mestu in po prevoženih 140 km so prečkali ciljno črto v središču mesta.
Mihael Štajnar je bil zmagovalec na gorskem cilju in je tako po 1. etapi oblekel modro majico.

2. etapa Zvornik-Vlasenica
Trasa 2. etape je potekala od Zvornika do Vlasenice. Na 149 km dolgi trasi so se kolesarji borili tudi za točke na treh letečih ciljih – Bratunac, Zvornik in Šekovići in dveh gorskih ciljih – Paprača 2. kat. in Vlasenica 1. kat.
Po 2. etapi so naši fantje prevzeli vodstvo v ekipni razvrstitvi, Matic Žumer je v točkovanju za najboljšega na gorskih ciljih le za eno točko zaostajal za modro majico, takoj za njim sta bila na 3. in 4. mesto uvrščena Mihael Štajnar in Jaka Marolt. Matic Žumer je bil na vzponu pred Vlasenico udeležen v begu manjše skupine kolesarjev, ter v samostojnem begu ob prihodu v mesto. Žal so ga zasledovalci v vožnji po mestu ujeli. Oba gorska cilja 2. etape sta dobila naša kolesarja, Praprača je pripadla Štajnarju, Vlasenica Žumru, Marolt pa je bil takoj za njim tretji. V razvrstitvi mladih kolesarjev je bil po 2. etapi Teo Pečnik na 8. mestu, v skupni razvrstitvi je bil Mihael Štajnar na 5. mestu.

3. etapa Višegrad-Jahorina
Start tretje, najdaljše in najtežje etape je bil v Višegradu, mestu ob reki Drini, preko katere se pne znameniti kamniti most Mehmeda Paše Sokolovića. Most je bil zgrajen leta 1571, o njem je v svojem romanu Most na Drini, za katerega je prejel Nobelovo nagrado, pisal Ivo Andrić.
Kolesarji so se na 3. etapi borili za dva leteča cilja – Rudo in Sokolac, ter kar štiri gorske cilje – Bijelo Brdo in Donja Strmica, oba 3. kat. ter 2 HC kategorije – Ravna Romanija in Jahorina. Ciljni vzpon na Jahorino ima povprečni naklon kar 7%.
V Olimpijskem centru Jahorina se je zaključila 3. etapa dirke Beograd Banjaluka. Naši fantje so se ponovno dobro odrezali. Na ciljnem vzponu si je 2. mesto priboril Mihael Štajnar, 7. je skozi cilj pripeljal Jaka Marolt in 15. Matic Žumer. Z drugim mestom na etapi se je Mihael Štajnar v generalni razvrstitvi povzpel na 2. mesto, ravno tako v točkovanju gorskih ciljev. Jaka Marolt je oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. V ekipni razvrstitvi je naša ekipa izgubila prvo mesto, a je bila na odličnem 2. mestu.

4. etapa Doboj – Banjaluka
S pretežno ravninsko zadnjo etapo od Doboja do Banjaluke v dolžini 126 km se je zaključila dirka Beograd Banjaluka. Vsi naši fantje so prišli v cilj v času zmagovalca.

Dirko Beograd Banjaluka 2024 je naša članska ekipa zaključila z izvrstnimi rezultati.
Jaka Marolt je ohranil belo majico najboljšega mladega kolesarja.
Mihael Štajnar je v generalni razvrstitvi osvojil 3. mesto, Jaka Marolt 7.
V točkovanju gorskih ciljev je Mihael Štajnar obranil 2. mesto, Matic Žumer je bil 4. in Jaka Marolt 9.
Ekipa Sava Kranj Cycling je dirko končala na odlilčem 2. mestu.

Čestitke celotni ekipi.