Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

ČEMAŽAR IN PRIMOŽIČ NA STOPNIČKAH DRŽAVNEGA PRVENSTVA

21. 6. 2020

Po uvodnem petkovem kriteriju v Komendi, ki je bil pravzaprav neko uvodno dejanje kolesarske sezone po koronavirusu, se je danes v Cerkljah odvijalo državno prvenstvo v cestni dirki, ki je bilo zagotovo vrhunec letošnje sezone na domačih cestah.

Nik Čemažar

Na startni črti v Cerkljah so bili danes zbrani vsi najboljši slovenski kolesarji. Dirka, ki je bila od svoje naznanitve naprej verjetno najbolj pričakovan kolesarski dogodek v Evropi nam je dala novega državnega prvaka na cestni vožnji, kar je prvič v karieri uspelo Primožu Rogliču. Razplet dirke je bil morda pričakovan, na zaključnem klancu do Ambroža pod Krvavcem smo spremljali dvoboj trenutno daleč najbolj vročih kolesarjev v Sloveniji in svetu, Primoža Rogliča ter Tadeja Pogačarja. Zmago in majico državnega prvaka je po 146 kilometrih osvojil prvi in pokazal, da je kljub tekmovalnemu premoru pred prihajajočo sezono v vrhunski formi.

Dirko je sicer zaznamoval pobeg četverice kolesarjev, kjer je glavno vlogo odigral naš Nik Čemažar. V kategoriji do 23 let je imel v pobegu tudi konkurenta v Žigi Horvatu (Adrie Mobil), poleg njega pa sta bila še Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) ter Jan Tratnik (Bahrain Mclaren). Četverica je bila složna a več kot dobre tri minute prednosti glavnina na čelu z Janom Polancem, Luko Mezgecom in Žigo Jermanom ni dopustila. V začetek vzpona sta se s 40 sekundami prednosti podala Čemažar in Tratnik in jasno je bilo, da bo to za zmago premalo. Dvojico je kmalu ujel najprej Roglič ter nato še Pogačar, a tu se dirka za Čemažarja ni končala. Kljub dolgemu begu je odlično opravil z vzponom in na cilj prišel z dobro minuto in pol zaostanka za zmagovalcem, kar je zadostovalo za generalno 7. mesto, ter drugo mesto v kategoriji do 23 let. Po dirki je bil zadovoljen z doseženim: “V dirko smo šli s ciljem, da se eden od naju z Jakom pridruži pobegu, kar je kmalu po startu uspelo meni. Na klancu je po celem dnevu bega težko dirkati in čeprav sem se dobro počutil je v zaključku vseeno vožnja na polno, v “dilo”,” je zaključil Čemažar in potrdil dobro formo pred nadaljevanjem sezone.

Na tretje mesto se je s prav tako odlično vožnjo v zaključnem vzponu do Ambroža pod Krvavcem v kategoriji do 23 let uvrstil Jaka Primožič in se na stopničkah za zmagovalce pridružil zmagovalcu Tadeju Pogačarju ter Niku Čemažarju: “To je bila res težka dirka. Na klanec sem šel svoj ritem, saj lahko hitro plačaš davek prehitrega tempa. Čestitam predvsem Čemažarju, ki je bil danes res izjemen.”

Jaka Primožič