sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

ČEMAŽAR IN PRIMOŽIČ NA STOPNIČKAH DRŽAVNEGA PRVENSTVA

21. 6. 2020

Po uvodnem petkovem kriteriju v Komendi, ki je bil pravzaprav neko uvodno dejanje kolesarske sezone po koronavirusu, se je danes v Cerkljah odvijalo državno prvenstvo v cestni dirki, ki je bilo zagotovo vrhunec letošnje sezone na domačih cestah.

Nik Čemažar

Na startni črti v Cerkljah so bili danes zbrani vsi najboljši slovenski kolesarji. Dirka, ki je bila od svoje naznanitve naprej verjetno najbolj pričakovan kolesarski dogodek v Evropi nam je dala novega državnega prvaka na cestni vožnji, kar je prvič v karieri uspelo Primožu Rogliču. Razplet dirke je bil morda pričakovan, na zaključnem klancu do Ambroža pod Krvavcem smo spremljali dvoboj trenutno daleč najbolj vročih kolesarjev v Sloveniji in svetu, Primoža Rogliča ter Tadeja Pogačarja. Zmago in majico državnega prvaka je po 146 kilometrih osvojil prvi in pokazal, da je kljub tekmovalnemu premoru pred prihajajočo sezono v vrhunski formi.

Dirko je sicer zaznamoval pobeg četverice kolesarjev, kjer je glavno vlogo odigral naš Nik Čemažar. V kategoriji do 23 let je imel v pobegu tudi konkurenta v Žigi Horvatu (Adrie Mobil), poleg njega pa sta bila še Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) ter Jan Tratnik (Bahrain Mclaren). Četverica je bila složna a več kot dobre tri minute prednosti glavnina na čelu z Janom Polancem, Luko Mezgecom in Žigo Jermanom ni dopustila. V začetek vzpona sta se s 40 sekundami prednosti podala Čemažar in Tratnik in jasno je bilo, da bo to za zmago premalo. Dvojico je kmalu ujel najprej Roglič ter nato še Pogačar, a tu se dirka za Čemažarja ni končala. Kljub dolgemu begu je odlično opravil z vzponom in na cilj prišel z dobro minuto in pol zaostanka za zmagovalcem, kar je zadostovalo za generalno 7. mesto, ter drugo mesto v kategoriji do 23 let. Po dirki je bil zadovoljen z doseženim: “V dirko smo šli s ciljem, da se eden od naju z Jakom pridruži pobegu, kar je kmalu po startu uspelo meni. Na klancu je po celem dnevu bega težko dirkati in čeprav sem se dobro počutil je v zaključku vseeno vožnja na polno, v “dilo”,” je zaključil Čemažar in potrdil dobro formo pred nadaljevanjem sezone.

Na tretje mesto se je s prav tako odlično vožnjo v zaključnem vzponu do Ambroža pod Krvavcem v kategoriji do 23 let uvrstil Jaka Primožič in se na stopničkah za zmagovalce pridružil zmagovalcu Tadeju Pogačarju ter Niku Čemažarju: “To je bila res težka dirka. Na klanec sem šel svoj ritem, saj lahko hitro plačaš davek prehitrega tempa. Čestitam predvsem Čemažarju, ki je bil danes res izjemen.”

Jaka Primožič