Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Članska ekipa zaključila z Dirko po Sloveniji, Marolt v deseterici na težki italijanski dirki

20. 6. 2022

Od pretekle srede do včerajšnje nedelje je na slovenskih cestah potekala največja domača preizkušnja – Dirka po Sloveniji. Med zvezdnike kolesarske karavane, kot so Tadej Pogačar, Dylan Groenewegen, Rafal Majka in Matej Mohorič, so se postavili tudi kolesarji naše ekipe. V sredo so se tako na start postavili Luka Ziherl, Luka Turkulov, Vid Jeromel, Andrej Černe, Jaka Vovk, Leon Šarc  in Matej Drinovec. Za prav vse naše kolesarje z izjemo Drinovca je bil  to tudi prvi nastop na tako veliki in zahtevni dirki v tako hudi konkurenci. Čakalo jih je pet etap, skupaj pa so v 20 urah vožnje premagali kar 791 kilometrov

Predstavitev ekipe v Novi Gorici

1. Etapa: Nova Gorica – Postojna

Kolesarji so se v sredo, 15. 6 zbrali v Novi Gorici, kjer so se ob 12:45 uri pognali na pot. Kmalu po startu so prečkali državno mejo ter se čez Italijansko stran odpravili v Goriška brda. Že prva etapa je pokazala zobe, saj ravnine praktično ni bilo. Prvi vzponi so kolesarje čakali že takoj v Goriških brdih, po spustu v dolino reke Soče pa jih je čakal počasen in mukotrpen vzpon proti Strmecu. Do Idrijske Bele je tempo narekovala ubežna šesterica, katere prednost je s zaradi zainteresiranosti močnejših ekip skoraj povsem v hipu skopnela. Olje pa je na ogenj z napadom dodal še Pogačar, zaradi česar so tudi naši fantje izgubili stik z glavnino. Kljub temu, so do Postojne prišli vsi naši člani in tako uspešno premagali prvo etapo.

Matej Drinovec v prvi etapi, vir: Prijavim.se

2. Etapa: Ptuj – Rogaška Slatina

Fantje so se po prvi etapi poizkušali čim bolje regenerirati, pri temu pa jim je pomagal izkušen maser in izkušena maserka. Naslednji dan so se dodobra odpočiti iz Ptuja odpravili proti Rogaški Slatini, prevozili so malce več kot 174 kilometrov. Od samega začetka so se vrstili poizkusi pobegov, nekajkrat je napadel tudi Luka Ziherl, vendar neuspešno. Po dobrih desetih kilometrih dirke se je uspelo Vidu Jeromlu priključiti napadu, iz katerega je kasneje nastal beg šestih kolesarjev. Jeromel je bežal po domačih cestah, televizijske kamere pa so njegov beg in barve našega kluba ponesle širom sveta. Že na 24. kilometru je bil prvi leteči cilj, na katerem je bil Jeromel tretji in si tako pridobil eno točko kot pa tudi eno bonifikacijsko sekundo. Ubežniki so hitro pridobili prednost , glavnina pa je za njimi zaostajala slabe tri minute. Kljub temu, da je bila etapa res bolj ravninska, kljub temu pa so prevozili kar nekaj ”hribčkov”. Kolesarji so prevozili gorski cilj III. kategorije, katerega je Jeromel prevozil kot tretji in si tako pridobil eno točko. Kljub prizadevanju in trudu vseh ubežnikov je bil beg nevtraliziran s strani močnejših ekip 46 kilometrov do cilja – ubežna šesterica je bila v begu skoraj 120 kilometrov. Profesionalne ekipe so poskrbele, da se je glavnina razkosala na več delov. V drugi skupini je kot naš najboljši kolesar te etape zaključil Jaka Vovk, ki je cilj prečkal kot 88.

Vid Jeromel v cilju druge etape, foto: Prijavim.se

3. Etapa Žalec – Celjski grad

Tretja etapa se je začela v mestu z prvo in edino fontano piva – Žalcu. Kljub temu pa fantje v bidonih niso imeli piva, temveč napitke, ki so jim dajali energijo vse do cilja na Celjskem gradu. Tokratna etapa je bila sicer malo krajša, a so kolesarji na poti proti Celjskemu gradu prevozili dva vzpona druge kategorije, piko na I etape pa je dodal še sam vzpon na grad. Dirka se je začela zelo hitro, vrstili so se poizkusi pobegov, vmes se je glavnina pretrgala na dva dela, povprečna hitrost v prvi uri etape pa je znašala kar 47 kilometrov na uro. Sto kilometrov do cilja so pobegnili trije kolesarji, čez dobrih deset kilometrov pa sta se za njima podala Matej Drinovec, pomoč pri lovljenju pa mu je nudil član slovenske reprezentance Matic Žumer. Na žalost je bil njun poizkus po tridesetih kilometrih zatrt, čez nekaj kilometrov pa je glavnina ujela tudi preostale tri ubežnike. Kolesarje je spremljal tudi dež, kar je naredilo spust iz drugega kategoriziranega vzpona na Svetino izjemno spolzkega in nevarnega. Po neuspelem poizkusu pobega je s ”praznimi” nogami Drinovec v cilj prišel kot 48. z 6′, 38” zaostanka, na 49. mestu pa mu je sledil Luka Ziherl s 7′, 20” zaostanka.


Jaka Vovk na tretji etapi, vir: Prijavim.se

4. Etapa: Laško – Velika Planina

Kraljeva etapa se je začela v Laškem, kjer po proizvodnji piva poznani že skoraj 200 let, etapa Dirke po Slovenije pa se je v tem kraju začela prvič. Četrta etapa je bila upravičeno poimenovana kraljeva etapa, saj je bila do kolesarjev ne milostljiva – tudi na tej etapi je bilo ravnine zelo malo, poleg kar nekaj ne kategoriziranih vzponov pa so dirkači prevozili tudi dva vzpona tretje kategorije, enega druge, proti cilju na Veliki Planini pa jih je popeljal 8. 2 kilometrski prvokategornik, katerega povprečen naklon je znašal 7. 6%. Na tej etapi se našim kolesarjem ni uspelo prebiti med ubežnike, naši kolesarji pa so v cilj prišli z glavnino. Na etapi se je najbolje uvrstil Luka Ziherl, ki je Veliko Planino prišel 65.

Leon Šarc v cilju na Veliki Planini, foto: Prijavim.se

5. Etapa: Vrhnika – Novo mesto

Zadnja etapa Dirke po Sloveniji je bila tradicionalno sprinterska, letos pa se je dirka na Glavnem trgu v Novem mestu razpletla drugače. Do Novega mesta so prevozili 155 kilometrov, iz Vrhnike so zaokrožili po Ljubljanskem barju, po Tržaški in Dolenjski cesti prečkali prestolnico, prečkali Ivančno Gorico in Trebnje. Proti koncu etape pa se je zmanjkalo sreče našim kolesarjem – Jeromel je nesrečno padel malce pred vzponom na Trško Goro, ki je kolesarje ločeval do prihoda na Glavni trg. Kljub poškodbi roke je Jeromel vztrajno grizel na vzpon in v bolečinah prečkal Kandijski most in prečkal ciljno črto.  Pred odločilnim vzponom pa je veliko smole imel tudi Luka Ziherl, kateremu je počila guma in je tako izgubil veliko dragocenega časa. Na zaključni etapi se je najbolje odrezal Matej Drinovec, ki je v prihodu večje skupine cilj prečkal kot 39.

Drinovec na startu pete etape, foto: Prijavim.se

Športni direktor ekipe in direktor našega kluba Matjaž Zevnik je dirko komentiral z naslednjimi besedami: ”Naš osnovni cilj je bil izpolnjen, udeleženi smo bili tudi v pobegih, kar je na tako zahtevni dirki tudi svojevrsten podvig. Fante bi rad pohvalil, saj so se na dirki dobro borili.  Dobro pa je bila vidna tudi razlika med pripravljenostjo profesionalnih ekip in pripravljenostjo ostalih ekip, potrebno pa bo še nekaj let treninga, da bomo lahko tudi na dirkah višjega nivoja dirkali aktivno.”

Jeromel poškodovan v cilj, foto: Prijavim.se

Trener ekipe in pomočnik športnega direktorja Uroš Repše je po dirki povedal: ”Dirka je bila zelo težka, trasa je bila skozi celotno dirko zelo zahtevna in praktično na vsaki etapi so kolesarji v cilj prihajali v manjših skupinah. Dobro vidna je bila razlika med kolesarji na kontinentalnem nivoju ter med profesionalnimi kolesarji. Naš cilj je bil, da dirko konča čim več kolesarjev ter da smo prisotni v čim več pobegih, kar nam je predvsem z Jeromlom v 2. etapi in delno z Drinovcem v 3. etapi uspelo. Vseh pet kolesarjev, ki je dirko končalo, si zasluži pohvale, saj je bil to z izjemo Drinovca, njihov prvi nastop na tako prestižni in zahtevni dirki. Žal je na zadnji etapi padel Jeromel, ki je utrpel poškodbo komolca, in trenutno še ni znano, koliko časa bo odsoten. Veseli me, da so fantje kljub slabšim uvrstitvam ohranili pozitivno miselnost in verjamem, da bodo s pomočjo dobrega dela v klubu in pridobljenimi izkušnjami v prihodnje še napredovali.”

Jaka Marolt odličen na zahtevni italijanski preizkušnji

Starejši mladinci v cilju

V soboto so se starejši mladinci odpravili v vinogradniško vas Solighetto v italijanski provinci Treviso, kjer sta jih čez vikend čakali dve dirki. V soboto jih je čakal ekipni kronometer, na katerem so kolesarji v sedemnajstih kilometrih obkrožili lokalni hrib. Vidnih rezultatov na tej dirki niso dosegli, povsem drugačna zgodba pa se je odvila naslednji dan na 134 kilometrski preizkušnji, ki se je prav tako začela v Solighettu. Dirka je bila sestavljena iz šestih krogov – najprej so prevozili tri manjše kroge, ki so bili speljani po ozkih cestah na razgibanem terenu, nadaljevali pa so z tremi večjimi krogi. Za kolesarje najtežji del je na velikih krogih je bil hud vzpon skozi vinograde, imenovan Muro di Ca’ del Poggio. Čez isti vzpon je že večkrat prečkala tudi največja italijanska dirka Giro d’Italia, nazadnje na letošnji 18. etapi. Vzpon je sicer v dolžini 1.1 kilometra relativno kratek, ampak z povprečnim naklonom 12% in maksimalnim 19%, kolesarjem ne prizanaša. Ravno na tem klancu se je v zadnjih dveh krogih naredila selekcija, Jaku Maroltu pa se je kljub hudi konkurenci uspelo obdržati stik z deseterico. Z veliko vloženega truda je Marolt je dirko zaključil na odličnem 8., sledil pa mu je Martin Eržen na 37. mestu.

Jaka Marolt na podelitvi

Naše kolesarje naslednje preizkušnje čakajo že ta teden, ko se bodo udeležili državnega prvenstva v kronometru v Novem mestu, Pokala Tadeja Pogačarja ter državnega prvenstva v Mariboru.