Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

CVJETIČANIN NAJBOLJŠI V ITALIJI

19. 4. 2021

Ekipa starejših mladincev je včeraj nastopila na dirkah v Buji blizu Udin, od koder so se vrnili z veliko zmago Maksa Cvjetičanina, ki je bil najhitrejši v sprintu glavnine kolesarjev.

Zmagovalec dirke Trofeo Roberto Toffoletti
Photo: Lawrence Lollo Cozzutto

Ekipa starejših mladincev je na dirki Memorial Roberto Toffoletti nastopila v postavi Maks Cvjetičanin, Andrej Černe, Martin Eržen, Žiga Kalan in Vid Košir. Na startu 99 kilometrov dolge dirke je bilo 123 kolesarjev, ki so morali prevoziti 8 zahtevnih krogov z dvema vmesnima vzponoma. Dirka je bila od starta vseskozi hitra, že v prvem krogu je prišlo do nekaj padcev, kjer so imeli naši kolesarji srečo in se uspeli izogniti vsem pripetljajem. Dva vzpona v krogu sta poskrbela za veliko selekcijo, vodilna skupina se je iz kroga v krog manjšala, v ospredju pa z izjemo samostojnega pobega italijanskega kolesarja, ki je skoraj dva kroga vozil v ospredju, nikomur ni uspelo pridobiti večje prednosti. V zadnjem krogu pa si je na najtežjem delu proge manjšo prednost privozila osmerica kolesarjev, med katerimi je bil tudi Cvjetičanin.

“Že približno 3 kroge do cilja sem bil na limitu, nekajkrat sem za las obdržal stik z najhitrejšimi, a tudi nihče izmed ostalih ni bil v premoči, saj se je glavnina vedno nekoliko ustavila. Ko nas je v zadnjem krogu čez klanec ostalo le osem, sem začel upati na dobro uvrstitev. Čeprav sem zaupal vase si na startu nisem predstavljal, da bi bil lahko med kolesarji, ki bodo krojili razplet dirke,” je o dogajanju med dirko dejal Maks. Približno 500 metrov do cilja je vodilne ujela večja skupina kolesarjev, tako se je v zaključnem sprintu za zmago udarilo približno 30 kolesarjev. V ostrem levem ovinku sta zdrsnila vodilna dva kolesarja in odprla levi del ceste, kar je spretno izkoristil Cvjetičanin. “Presenečen sem bil, da nas je glavnina ujela tik pred ciljem, a sem uspel obdržati dobro pozicijo pred zaključnim ovinkom. Če se ne bi zgodil padec, bi ob dobrem razpletu zaključil med peterico, tako pa sem se po levi strani izognil gneči. Težko opišem, kako vesel sem bil po cilju, to je moja druga zmaga, prva v Italiji in bo odlična popotnica za nadaljevanje sezone.”

Razumljivo vesel je bil po zmagi svojega varovanca tudi trener Nace Korošec: “Maks si je to zmago definitivno zaslužil. Na treningih gara in ko mu uspe prilezti čez vse klance, je v zaključkih lahko zelo hiter in nevaren. Čeprav smo bili po prvi dirki v marcu popolnoma razočarani nad svojo predstavo, je bila ta zmaga kot obliž in upam, da ne le preblisk. Danes bi bili zadovoljni tudi s peterico ali stopničkami, a po taki zmagi se dvigne motivacija ekipe, kar pa je pred pričetkom sezone zelo pomembno. Pohvalil bi tudi ostale v ekipi, ki so definitivno pokazali več in pripomogli uspehu.”

Ekipa starejših mladincev s trenerjem.
Photo: Lawrence Lollo Cozzutto