Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Dirkali v kar treh državah

28. 3. 2022

Pretekli teden smo bili prisotni na kar štirih dirkah v treh različnih državah. Članska ekipa je dirkanje začela v četrtek v Vipavski dolini, nadaljevali pa so z GP Adria Mobil v nedeljo. Mladinska ekipa se je odpravila v Italijo, medtem ko sta se Luka Ziherl in Jan Lešnik s slovensko reprezentanco preizkusila na belgijskih cestah.

Foto: Prijavim.se

V četrtek, 24. 3., se je v Vipavski dolini odvijala prva izvedba dirke GP Vipava Valley & Crossborder Goriška. Na razgibano traso so se v skupini 150 kolesarjev podali Luka Ziherl, Vid Jeromel, Leon Šarc, Maks Cvjetičanin, Jaka Vovk in Luka Turkulov. Kljub temu, da dolgih klancev na dirki ni bilo, so kolesarji skupaj po 155 kilometrski valoviti trasi prevozili več kot 2000 metrov skupnega vzpona, kar je dirko naredilo zelo napeto. Pomagalo ni tudi prvo zares toplo vreme, ki je dirko še dodatno otežilo. V začetku dirke je bil med najaktivnejšimi Luka Ziherl, ki pa odločilne akcije ni ujel. Tako je dirko zaznamoval beg kolesarjev, ki se je odpeljal brez naše zasedbe. Glavnina je proti cilju razpadla na več manjših skupin, naš najbolje uvrščeni kolesar Leon Šarc pa je ciljno črto prevozil na 48. mestu. Sledil mu je Jeromel, ki je zasedel 57. mesto. Fantje so pokazali boljšo vožnjo kot v preteklih dirkah, vendar jim v zaključku še malo manjka.

Članska ekipa na startu GP Adria Mobil

Malo spremenjena ekipa je nadaljevala že čez nekaj dni v Novem mestu. Na GP Adria Mobil so naše drese oblekli Vid Jeromel, Leon Šarc, Enej Mertelj, Maks Cvjetičanin, Jaka Vovk, Luka Jablanovec in Luka Turkulov. Kolesarje je tudi tokrat pričakala težka dirka po zahtevnem terenu, ki jo je povsem do zaključnih krogov kontrolirala domača ekipa Adrie Mobila. Svojo srečo je preizkusil tudi Vid Jeromel, ki se je poizkušal preseliti do ubežnikov, vendar je skupina po desetih solo kilometrih njegov beg nevtralizirala. Smolo je tokrat imel tudi Jaka Vovk, ki je na tleh končal kar dvakrat. Največja selekcija se je naredila na vzponu na Dolž, katero je z glavnino prestal le Leon Šarc, ki se je v ciljnem šprintu uvrstil na 43. mesto. Trener ekipe Uroš Repše je pohvalil tudi Mertlja, Jeromla in Turkulova, ki iz dirke v dirko napredujejo. Dodal je še, da jih že v mesecu aprilu čakajo nove priložnosti in težke dirke, na katere se po poškodbi vrača tudi Andrej Černe.

Foto: Martine Verfaillie

Medtem ko so se člani v Novem mestu ravno pripravljali na start, pa je v skozi znameniti slavolok v več kot 1000 kilometrov oddaljenem Iepru pridrvela v cilj karavana starejših mladincev. Mladinci so se na predstavitev ekip podali že ob 7 uri zjutraj, kateri je čez uro in pol sledil start v hladnem in meglenem Iepru. Fantje so pred seboj imeli 123. kilometrov belgijskih cest, ki s svojimi ozkimi ter nekaterimi tlakovanimi vzponi ne prinašajo milosti. Selektor mladinske ekipe Nace Korošec je komentiral dirko z naslednjimi besedami: ”Na dirko smo se odpravili z dobro popotnico iz prejšnje dirke v Belgiji in tako ciljali na visoke uvrstitve.  Imeli smo dober plan, vendar smo do finala dirke v padcu izgubili Jana Lešnika, ki dirke ni uspel nadaljevati. Na odločilnem vzponu Kemmelberg se je dvakrat naredila selekcija. V prvi skupini sta tako ostala le Žak Eržen in Grega Podlesnik, kasneje pa sta se jim pridružila še Marcel Skok in Natan Gregorčič. Izmed naših kolesarjev je kljub skorajšnjemu padcu v zadnjih nekaj metrih uspelo Žaku Erženu iztržiti 14. mesto. Nekoliko smo bili razočarani, saj smo vedeli, da je dober rezultat na dlani. Dirka je pokazala, da so fantje dobro pripravljeni in tako optimistično pričakujemo Paris – Roubaix, ki nas čaka v sredini aprila.”  Hkrati je potekala tudi dirka članov, med katerimi je nastopal tudi naš Luka Ziherl. Podali so se na 177 kilometrsko preizkušnjo, ki pa jo je Luka moral zapustiti zaradi tehnične okvare.

Foto: Martine Verfaillie

Ekipa starejših mladincev pa se je odpravila v Italijo, kjer so nastopili na dirki 18° Trofeo Ristorante alla Colombera. Na preizkušnji so nastopili Martin Eržen, Jaka Marolt, Žiga Kalan, Jakob Sagadin, Martin Grošelj in Enej Božnar Prosen. Dirka je bila dolga nekaj več kot sto kilometrov, v zadnjih štirih krogih pa so se kolesarji povzpeli na zelo strm klanec, katerem je sledil valovit teren, posejan z ostrimi ovinki. Že v prvem krogu se je zgodilo kar nekaj padcev, kar je skupino še dodatno razbilo in dirko naredilo zares zahtevno. V skupini sta do nekaj kilometrov do cilja ostala le Eržen in Marolt, ki pa sta zgubila kontakt z vodilnimi na zadnjem klancu proti cilju. Kot naš najboljši kolesar se je na 30. mesto uvrstil Jaka Marolt na 32. mestu pa mu je sledil Martin Eržen. Z dirkanjem nadaljujejo že v soboto na Ptuju, vikend pa bodo dopolnili še z nedeljsko dirko v Italiji.