Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

ISTRSKA POMLAD

10. 3. 2024

Od 7. do 10. marca je potekala etapna dirka ISTRIAN SPRING TROPHY, še zadnja od spomladanskih dirk v Istri.
Prolog, uvod v etapno dirko Istrska pomlad, je potekal na letališču Vrsar kot vožnja na čas, v dolžini 1,5 km. Nato so sledile še tri etape po istrskih cestah:
1. etapa 142,1 km Poreč-Funtana
2. etapa 139,3 km Novigrad-Motovun
3. etapa 118 km Pazin-Umag
V štirih dneh so tako kolesarji prevozili 400 km.

Mihael Štajnar, Jaka Marolt, Marcel Gladek, Gašper Otoničar, Teo Pečnik, Luka Ziherl

> Prolog – vožnja na čas 1,5 km
Z najboljšim časom v vožnji na čas na prologu, je Marcel Gladek ugnal vso konkurenco in dosegel svojo prvo zmago v članski konkurenci.

> 1. etapa Poreč-Funtana 142,1 km
Kolesarje je trasa 1. etape vodila iz Poreča, skozi osrčje Istre, mimo Pazina do Vodnjana ter proti cilju v Funtani. Marcel Gladek, ki je na prvi etapi nosil rumeno majico vodilnega, je v ciljnem sprintu zasedel 8. mesto. Obranil je modro majico najboljšega po točkah in mesto najboljšega Slovenca v skupni razvrstitvi. Še trije naši kolesarji, so v cilj prišli v času zmagovalca.

> 2. etapa Novigrad-Motovun 139,3 km
Dež je spremljal kolesarje na »kraljevski etapi« od starta v Novigradu, po slikovitih istrskih cestah do cilja, ki je že tradicionalno v starem jedru Motovuna. Zadnji del strmega ciljnega vzpona poteka po ozkih, s kamnitimi kockami tlakovanih ulicah srednjeveškega Motovuna, po katerih je v deževnem vremenu vzpon vse prej kot enostaven.
Na zahtevni tretji etapi se je od naših kolesarjev najbolje odrezal Mihael Štajnar, ki je bil z 19. mestom tudi najbolje uvrščeni Slovenec. Marcel Gladek je žal izgubil modro majico, a je bil še vedno na odličnem 2. mestu razvrstitve po točkah.

> 3. etapa Pazin-Umag 111,6 km
Zadnja etapa se je začela v osrčju Istre, v Pazinu in zaključila v Umagu. Tako so se dirke Istrske pomladi zaključile tam, kjer se je prva dirka istrskega trojčka pred dobrim tednom začela. Rdeča nit letošnjih dirk po Istri je bil dež. Dež, mokre in spolzke ceste, blato in mraz so spremljali kolesarje praktično vse dni, zadnji dan pa tudi močni sunki vetra.
Tretjo etapo je od naših kolesarjev, na 72. mestu, najbolje zaključil Mihael Štajnar, ki je v skupni razvrstitvi zasedel 17. mesto in je bil tako najbolje uvrščeni Slovenec na dirki.
Marcel Gladek je v razvrstitvi po točkah osvojil 3. mesto. Za svoj nastop si zasluži vse pohvale, saj je na svoji drugi dirki v članski konkurenci, v uvodnem prologu, osvojil prvo zmago in tako eno etapo nosil rumeno majico vodilnega.

Fantom čestitamo, saj so kljub težkim razmeram vse dni dirke in nekaj smole v drugi etapi, borbeno dirkali in dobro odpeljali prvo etapno dirko sezone.