Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Iz Poreča praznih rok, boljše novice iz Belgije

14. 3. 2022

V četrtek se je na letališču Crljanka v Vrsarju s 1.5 kilometrskim prologom začela že 45. izvedba dirke Istrska pomlad. Na prologu se je izmed fantov najbolje izkazal Maks Cvjetičanin, ki je zasedel osemnajsto mesto z zaostankom treh sekund.

Veselje je bilo kratko, saj je v petek sledila druga etapa, ki je kolesarje popeljala po 152 kilometrskemu krogu od Poreča do Funtane, kjer so se že naredile prve selekcije. Dirko je zaznamoval beg dveh ubežnikov, katerima je uspelo pobegniti do ciljne črte, sledil pa je skupinski sprint. Fantje se v etapi niso najbolje znašli. V tej etapi je bil najboljši Vid Jeromel, ki je zasedel 40. mesto.  

Naslednji dan je fante čakala ključna in hkrati najtežja kraljevska etapa. 173 kilometrska trasa je kolesarje vodila iz Novigrada preko Žminja proti Motovunu, kjer so kolesarji lahko opazili klanec, ki jih je čakal čez dobrih 40 km. Sledil je vzpon na Oprtalj, kjer je skupina narekovala zelo hiter tempo. Z dobro minuto zaostanka je klanec zaključil le Vid Jeromel, ki mu je nato proti Bujam uspelo ujeti skupino. Glavnina se je iz Buj spustila v dolino reke Mirne, kjer so se fantje borili za pozicije pred zadnjim vzponom. Pod vznožje Motovuna je prišla skupina 100 kolesarjev, ki je z neizprosnim tempom nadaljevala proti tlakovanem cilju v samem centru mesta. Etapo je Jeromel z izjemno borbenostjo zaključil na 77. mestu, dirko pa sta zaključila še Luka Ziherl in Luka Turkulov.

Sledila je še zadnja etapa, ki je bila sicer krajša, vendar nič manj prizanesljivejša. 114 kilometerska etapa se je začela v Pazinu. Že po prvih nekaj metrih se je začel prvi vzpon, ki je že utrujene kolesarje še dodatno strl in kmalu je izmed naših kolesarjev v skupini ostal le Jeromel. Kolesarji so se še tretjič spustili v Limski kanal in nato nadaljevali pot proti Umagu, kjer jih je čakal že dobro poznan cilj. Sledil je skupinski šprint, kjer je Jeromel zasedel 48. mesto.

Trener ekipe Uroš Repše pa je bil nad dirkanjem in borbenostjo kolesarjev zelo razočaran, saj ve, da so kolesarji zmožni pokazati veliko več in pokazano ni odraz naše kakovosti. Razočaran pa je bil tudi direktor kluba, ki je povedal: ”Fantje se v konkurenci enostavno niso znašli, zavedati pa se morajo, da postaja kolesarstvo na vseh nivojih zelo konkurenčno. Upam, da so se iz videnega kaj naučili in dobili dodatno motivacijo za boljše dirkanje. V prihodnjih nekaj tednih čaka kolesarje kar nekaj enodnevnih dirk, na katerih bo z dovolj borbenosti in s pravim pristopom možnosti za dokazovanje dovolj. Upam še, da bodo dokazali, česa so v resnici zmožni.” Naslednja dirka na koledarju članske ekipe sledi že v nedeljo, 20. 3. v Izoli.

Bolj spodbudne novice pa prihajajo iz Belgije, kjer je v soboto na mednarodni dirki Nokere Koerse Juniors v reprezentančnem dresu nastopal Jan Lešnik. Belgijske ceste so se zopet izkazale za zelo zahtevne, na 125 kilometrski progi pa je bilo skupaj kar 15 km tlakovanih odsekov. Slovenski kolesarji so se celo dirko vozili v ospredju in uspešno kontrolirali dirko in tako omogočili, da je Grega Podlesnik z ubežno skupino zaključil na tretjem mestu. Na 5. mestu mu je sledil še Žak Eržen, v istem času pa je v cilj prišel tudi Jan Lešnik, ki je zasedel 31. mesto.