sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

Jaka Marolt v Belgiji v prvi deseterici, v dvajseterici tudi starejši mladinci in člani

28. 3. 2023

Pretekli vikend smo ponovno dirkali kar na treh “frontah”. V Belgiji so nas v dresih slovenske kolesarske reprezentance zastopali kar štirje kolesarji – Jaka Marolt in Jan Lešnik v kategoriji starejših mladincev ter Grega Podlesnik in Nejc Komac v članski konkurenci. Preostali del ekipe starejših mladincev je nedeljo preživel v Italiji, članska ekipa pa nas je zastopala v Novem mestu na dirki za Veliko nagrado Adrie Mobil.

Zadnja marčevska nedelja je za kolesarje pomenila uro manj spanja, zgodnji start belgijskih dirk pa tudi ni preveč pomagal. Za piko na na I je poskrbel še sunkovit veter, ki je s sabo nosil nalive hladnega dežja. Starejše mladince je čakala 133 kilometrov dolga preizkušnja, ki so jo že od začetka zaznamovali poizkusi begov, eden izmed njih pa je bil tudi naš Jaka Marolt. Napadel je na 70. Kilometru, kmalu pa mu je uspelo ujeti četverico ubežnikov., ki je zasledovala vodile ubežnika. Po treh urah in desetih minutah je cilj prvi prečkal Belgijec Steffen De Schuyteneer, minuto za njim pa je ciljno črto prevozil še Jaka Marolt in si s tem priboril odlično osmo mesto. Manj sreče je imel Jan Lešnik, ki dirke ni zaključil. Nič manj zahtevna ni bila članska preizkušnja, katere nista zaključila naša predstavnika Grega Podlesnik in Nejc Komac.  

Preostanek ekipe starejših mladincev se je odpravil v Italijo, kjer so dirkali na dirki Circuito di Orsago. Dirka je bila povsem ravninska, zaradi česar je bila tudi povprečna hitrost zelo visoka – kar 45.1 kilometrov na uro. Tudi na tej dirki je veliko kolesarjev svojo srečo preizkušalo z begi, ki pa so bili prej ali slej nevtralizirani. Po 34 krogih in skupno 83 kilometrih je zmagovalca je odločil skupinski sprint, v katerem se je najbolje odrezal Enej Božnar Prosen, ki je osvojil 19. mesto. 

V Novem mestu je v nedeljo potekala Velika nagrada Adrie mobil, s katero smo sklenilli trojček slovneskih pomladanskih dirk. Na start dirke se je postavilo 26 ekip iz kar 34 držav, med katerimi so bili tudi naši kolesarji. V naših dresih so dirkali Maks Cvjetičanin, Luka Ziherl, Luka Turkulov, Teo Pečnik, Vid Jeromel, Martin Eržen in Andrej Černe. Poizkusi pobegov so se vrstili skozi celo dirkom, najbolj resen pa je bil pobeg 16 kolesarjev, katerega je glavnina kasneje uspešno nevtralizirala. Boj za prvo mesto se je tudi letos vnel čez Kandijski most, prvi pa je ciljno črto prečkal član domačega kluba Tilen Finkšt. Naš najboljši kolesar je bil tudi tokrat Luka Ziherl, ki je z osmimi sekundami zaostanka osvojil 19. Mesto.