sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

JAKA PRIMOŽIČ Z BELO MAJICO IZ AVSTRIJE

17. 6. 2019

Članska ekipa je kot zadnjo pripravo pred dirko po Sloveniji in Evropskimi igrami v Minsku izbrala Dirko po Zgornji Avstriji, kjer se je z belo majico za najboljšega mladega kolesarja na dirki izkazal predvsem Jaka Primožič.

Štiridnevna dirka Oberösterreichrundfahrt, ki je bila na sporedu od četrtka do nedelje, je letos praznovala desetletnico. Pričela se je z uvodnim, 700 metrov dolgim prologom po ulicah Linza, ki ga je dobil domačin Lukas Schlemmer. Za ne povsem ravno preizkušnjo je potreboval minuto in osem sekund in s prednostjo sekunde, kot prvi oblekel majico vodilnega na dirki. Naši kolesarji na prologu niso blesteli, z istim zaostankom devetih sekund sta uvodni dan končala Luka Čotar in Jaka Primožič, ki sta se uvrstila v drugo polovico najboljših kolesarjev.

Sledile so še tri hribovite etape v okolici deželne prestolnice po katerih je bil v nedeljo popoldan znan skupni zmagovalec dirke. To je postal Nemec Jannik Steimle, ki je izkoristil nepozornost tekmovalcev in že drugi dan, s prednostjo več kot 4 minut oblekel majico vodilnega. “Kot že nekajkrat, se nam je znova pripetilo, da smo na neulovljivo razdaljo izpustili pobeg, kjer nismo imeli svojega predstavnika. Čeprav smo bili v naslednjih etapah zelo aktivni in napadalni, pa je prednost štirih minut zelo težko nadoknaditi”, je začetek dirke opisal športni direktor Tadej Valjavec, ki je bdel nad Nikom Čemažarjem, Luko Čotarjem, Matejem Drinovcem, Filipom Kvasino, Luko Lakoto in Jako Primožičem.

V etapah, ki so sledile, ni bilo pretiranih sprememb. Odločilna za naše kolesarje pa je bila prav zadnja, kjer je Jaka Primožič po odlični vožnji uspel ukrasti belo majico z ramen Nizozemca Bloema in se zasluženo veselil naziva najboljšega mladega koleslarja na dirki. V 147 kilometrov dolgi etapi je najprej znova pobegnila osmerica kolesarjev, kjer ni bilo našega predstavnika, a so se fantje tokrat dobro odzvali. Prednost vodilne skupine so zmanjšali na slabo minuto, nato pa je napadel Primožič in se sam preselil do ubežne skupine. Po treh urah in pol je v etapi osvojil 4. mesto in ugnal oba konkurenta za belo majico, ki sta bila prav tako v ubežni skupini, s tem pa osvojil lep uspeh in dobil potrditev, da je trenutno v dobri formi. Skupno se je uvrstil na 11. mesto v generalni razvrstitvi, blizu pa mu je bil tudi Matej Drinovec na 21. mestu.

Nik Čemažar in Jaka Primožič se z reprezentanco ta teden odpravljata v Minsk, kjer bosta nastopila na cestni dirki in vožnji na čas na letošnji Evropskih igrah, kjer bo kot član hrvaške reprezentance nastopil tudi Filip Kvasina. V reprezentančnih dresih pa bodo na domačih cestah letošnje Dirke po Sloveniji nastopili Luka Čotar, Matej Drinovec, Luka Lakota in Aleš Pirih. Po vseh reprezentančnih obveznostih, bo zadnjo nedeljo v juniju potekalo še državno prvenstvo v cestni vožnji, kjer pa bodo nastopili vsi naši kolesarji.