sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

JAN LEŠNIK DO PRVE ZMAGE, ALJAŽ PETEK STOPNIČKO NIŽJE

8. 7. 2018

Na prost vikend na slovenskih cestah so naši dečki, mladinci ter člani nastopili na dirkah pri zahodnih sosedih. Najmlajši so zelo uspešno nastopili v Bujah, mlajši mladinci na dirki s ciljem na Nevejskem sedlu, članska ekipa pa na 32. izvedbi Gira del Medio Brenta.

Jan Lešnik v cilju

LEŠNIK DO PRVE ZMAGE, PETKU ZMANJKALI CENTIMETRI

Dečki B in A so nastopili na 44° Trofeo Sant Ermacora v italijanskih Bujah, kjer so se z vrstniki pomerili na slabih 7 kilometrov dolgem krogu, katerega so prevozili petkrat oziroma šestkrat. Dva krajša a strma vzpona v krogu sta v obeh dirkah poskrbela za ogromno selekcijo, ki so jo večinoma uspešno prestali tudi naši kolesarji. V dirki dečkov B se je že v prvem krogu v ospredju izoblikovala trojica kolesarjev med katerimi je bil tudi Jan Lešnik. Ubežniki so bili složni, glavnina je vseskozi zaostajala manj kot minuto a priključka ni uspela ujeti vse do konca. Lešnik je bil med ubežniki najmočnejši, dobil je tudi edini gorski cilj v tretjem krogu in bil najzaslužnejši, da trojica prednosti ni zapravila. V zadnjem krogu je kilometer do cilja z napadom na zadnji vzpon presenetil tekmeca in se odpeljal svoji prvi zmagi v karieri naproti. V cilju je dodobra izmučen slavil z visoko dvignjeno desnico, ter zasledovalca ugnal za 10 sekund. Za njegovo zmago sta bila v ozadju zaslužna tudi Enej Božnar Prosen, ki je na koncu končal kot 6. ter Maj Flajs, ki sta poskrbela da v skupini ni prišlo do resnejših napadov in motila ritem glavnine, ter tako onemogočila lov na skupino.

V dirki dečkov A smo videli podoben razplet. Tri kroge pred koncem dirke je ušla trojica na čelu z Aljažem Petkom. V naslednjem krogu je Petek oba pustil za sabo, pridružil pa se mu je Gabriel Musizza, s katerim sta bila v zaključku zelo složna. 41 kilometrov dolga dirka se je končala s sprintom ubežnikov, kjer je vse do zadnjega kazalo na zmago našega kolesarja. Musizza je izkoristil nekaj težav Petka in ga ugnal tik pred ciljno črto. Takoj po cilju je bilo sicer prisotnega nekaj grenkega priokusa, saj je bila zmaga zelo blizu, a se je Aljaž zavedal, da sta si oba zaslužila zmago, sam pa je bil zanjo malce prekratek. Tako Petek kot tudi Lešnik sta osvojila edini gorski cilj na dirki, ekipa dečkov B pa je bila tudi najboljša ekipa na dirki.

MAČEK OB ZMAGO V ZADNJEM OVINKU

Mlajši mladinci so nastopili na 10° GP Canal del Ferro Valcanale s ciljem na italijanskem prelazu Sella Nevea. Na 79 kilometrov dolgi dirki so nastopili v postavi Matic Maček, Erik Škrleč, Urban Tkalec ter Luka Ziherl. Dirka poteka od mesta Venzone do Trbiža, kjer zavije na nekaj kilometrski vzpon na vrhu prelaza. Prvi del dirke je skupina prevozila skupaj, nekaj selekcije se je naredilo šele na vzponu, kjer je vidno vlogo igral tudi Matic Maček, ki je bil glavni akter v zaključku. V zadnjem ovinku, po katerem je sledil le še krajši vzpon je malce precenil razdaljo do bližnjega robnika in žal končal izven cestišča. Padcu se po lastni napaki ni mogel izogniti in dirke žal ni končal. V cilju sta nato v skupini končala Ziherl in Tkalec.

PRIMOŽIČ EDINI V CILJU MEDIO BRENTA

Članska ekipa pa je v okolici italijanske Citadelle nastopila na 32° Giro del Medio Brenta v pokrajini Padova. 175 kilometrov dolga preizkušnja, rezervirana za kategorijo elite in do 23 let se prične v ravninskem delu, v mestu Villa del Conte, konča pa se v 1100 metrov visokem mestecu Gallio. Tam je bil tokrat najhitrejši Rus Alexander Evtushenko, ki je imel največ moči po slabih štirih urah in pol dirkanja. Dirko druge kategorije je končalo le 32 kolesarjev, med njimi je bil tudi naš najboljši Jaka Primožič na 23. mestu.