sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

KLUB

Vodstvo in strokovni sodelavci

PREDSEDNIK: Mladen Kovačević

PODPREDSEDNIK – Zvonko Zavrl
DIREKTOR – Matjaž Zevnik
ČASTNI PREDSEDNIK – Franc Hvasti

Strokovni svet

Marko Polanc, Matjaž Zevnik, Aljaž Kostelec, Jan Kušar, Bojan Knap, Miran Kavaš, Luka Zlate

Trenerji

ŠPORTNI DIREKTOR – Marko Polanc

ČLANSKA EKIPA – Matjaž Zevnik, Marko Polanc
MLAJŠI in STAREJŠI MLADINCI – Aljaž Kostelec, Marko Hladnik
DEKLICE in DEČKI – Jan Kušar, Vid Košir

Poslovni odbor

Mladen Kovačević, Zvonko Zavrl, Matjaž Zevnik, Marko Polanc, Mihaela Perčič, Ivan Šmon, Marjan Odar, Jure Tepina, Janez Hočevar, Ismar Stupac, Aleš Kök, Maša Zevnik

Poslovna sekretarka

Maša Zevnik

Zdravnika

Bojan Knap in Krištof Knap

PREDSTAVITEV

Matej Mohorič

Kolesarski klub Kranj je eden najstarejših kolesarskih klubov v Sloveniji, ki se lahko pohvali s skoraj šestdesetletno tradicijo vzgajanja in treniranja predanih in uspešnih kolesarjev. Že od samega začetka so se v našem klubu razvijali nadvse uspešni kolesarji in kalil strokovni kader. Vodstvo kluba je vseskozi stremelo k napredku in se ambiciozno trudilo ohranjati tradicijo kluba in organizacije kolesarskih dirk – slovenskih »klasik«.

Celostni projekt Kolesarskega kluba Kranj v svojem temelju predstavlja spodbujanje in večanje zanimanja za kolesarski šport, predvsem pa temelji na vzgoji otrok, poučevanju o zdravem in športnem načinu življenja, varnosti na cesti, ter razvijanju kakovostnega in vrhunskega športa pri otrocih, mladih in odraslih. Predvsem si prizadevamo, da bi čim več mladih potegnili z ulic, izpred računalnikov in televizorjev ter jih pritegnili k udejstvovanju v športu, saj s tem veliko pridobijo v marsikaterem pogledu. Kolesarstvo je šport, ki je namenjen vsem, ne glede na spol, status, položaj ali leta, zato se tudi v Kolesarskem klubu Kranj trudimo, da bi bil krog naših ciljnih skupin čim širši.

Iz našega kluba izhajajo številni uspešni nekdanji in sedanji profesionalni kolesarji, tako da je klub dobro poznan širše po vsem svetu. Vsako leto organiziramo številna tradicionalna tekmovanja, med katerimi je najbolj poznana mednarodna dirka za Veliko nagrado Kranja – Memorial Filipa Majcna. Prepričani smo, da s svojim delom in vztrajnostjo veliko prispevamo k razvoju kolesarstva v Kranju, na Gorenjskem in tudi v Sloveniji.

Poudarek že od samega začetka dajemo na vzgojo mladih, ki se v športnem duhu postopoma razvijajo v vrhunske kolesarje in športnike svetovnega kova, in na strokovnost trenerjev in drugih sodelujočih v pripravljalnih procesih. Vsako leto imamo veliko število tekmovalcev registriranih pri Kolesarski zvezi Slovenije in tudi kategoriziranih pri Olimpijskem komiteju Slovenije, kolesarji vseh kategorij pa so redni člani slovenske reprezentance. Ponašamo se s številnimi uspehi, med katerimi naj izpostavimo zadnjega in hkrati največjega – dvakratni zaporedni naslov svetovnega prvaka Mateja Mohoriča, ki je svetovni prvak postal pri mladincih in leto kasneje tudi pri mlajših članih, s tem pa postal zadnja ikona uspešne zgodbe kolesarstva v Kranju in zgled številnim mladim, tudi po svetu. Vrhunski rezultati so že vsa leta nekakšna tradicija kluba in zelo odmevni, saj smo vzgojili številne vrhunske kolesarje in jih preko športa naučili predanosti, discipline, zdravega načina življenja, varovanja okolja, pripadnosti, intenzivnega dela, vere vase in v svoje sposobnosti ter še veliko drugega.

KOLESARSKI KLUB KRANJ NA KRATKO …

  • Mlade kolesarske upe vzgajamo že od leta 1957 dalje.
  • Naše delo temelji na vzgoji otrok in mladih, ne samo v vrhunskem športu, ampak tudi za življenje. Vzgojili smo jih že več tisoč.
  • V klubu so se kalili številni mednarodno priznani in uspešni profesionalni kolesarji, kot so Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Mezgec idr., ki zmagujejo na največjih dirkah za profesionalce, kot so Tour de France, Giro d’Italia in Vuelta.
  • Vseskozi skrbimo za množičnost in popularizacijo kolesarskega športa v širši okolici.
  • Iz naših vrst izhaja veliko število svetovno priznanih kolesarskih delavcev.
  • Trenutno imamo 70 aktivnih tekmovalk in tekmovalcev v vseh kategorijah.
  • Dvakrat smo že gostili sloviti Giro d’Italia, naša Velika nagrada Kranja pa velja za najstarejšo kolesarsko dirko v Sloveniji.

ZGODOVINA

začetki kluba
začetki kluba

Bilo je konec šestdesetih, ko je nekaj kranjskih kolesarskih navdušencev s skromnimi sredstvi in z veliko pričakovanji spoznalo, da je tudi v Kranju dozorel čas za prvi korak v tekmovalno kolesarstvo. Natančneje so sanje Evstahija Drmote in Ivana Bernarda oživele junija 1957, ko je bil v okviru Športnega društva mladost ustanovljen kolesarski klub. Sprva so se s tem športom ukvarjali bolj ljubiteljsko, v kategoriji turistov, a že nekaj let kasneje je čisto pravi naslov državnega prvaka v mladinski konkurenci pristal v Kranju.

Prvi predsednik kluba, Evstahij Drmota, je od nekod pričaral dve dirkalni kolesi in ju izročil Lojzetu Kalanu in Janezu Kavčiču, prvima dvema mladima tekmovalcema novoustanovljenega kluba. Kasneje pa so do opreme za dirke turistov prišli tudi Tone Košir, Jože Stenovec, Slavko Pirc, Janez Drinovec.

In tako se je začelo zares. Toda ta zares je veljal le za silno navdušenje, voljo in željo. Materialne podpore je bilo bore malo. Tudi strokovnih in organizacijskih izkušenj ni bilo na pretek. Bili pa so mladi, ki so želeli kolesariti, tekmovati in zmagovati. Težko je izdvojiti tistega, ki je prvi zaoral ledino uspehov. Je bil to Janez Drinovec, prvi Savčan, ki je 1966 postal slovenski članski prvak? Ali je to Franc Hvasti, ki je bil že tri leta pred njim slovenski mladinski prvak? Ali Ciril Zupan, leta 1964 državni mladinski prvak? Ali lahko sploh spregledamo Slavka Pirca, Franca Jelovčana, Janeza Jereba, Vinka Novaka, Vinka Fajfarja, Janeza Ribnikarja, Slavka Žagarja? In še koga iz vrst tistih, ki so se prvi uspešno borili v dresu Mladosti in kasneje Save? Nekateri od njih so še vedno aktivni v kolesarstvu in v delu kluba in njim gre zasluga, da je Kolesarski klub Sava Kranj postal eden največjih tovrstnih športnih kolektivov v Sloveniji, ki se v vsem svojem obdobju delovanja ponaša z vrhunskimi kolesarji in z vrhunskimi organizacijami kolesarskih prireditev.

Začetki kluba

Zanimanje Kranjčanov za dirke svojih kolesarjev je postajalo iz leta v leto večje, klub se je kadrovsko, organizacijsko in tekmovalno krepil. Zanj se je začelo zanimati tudi kranjsko gospodarstvo, ki je v kolesarjih zaznalo zanimiv medij za tržno-komunikacijske aktivnosti. In deset let po ustanovitvi kolesarskega kluba je sponzorstvo nad športniki na desnem bregu Save prevzelo gumarsko podjetje Sava Kranj, kolesarji pa so prevzeli ime svojega generalnega pokrovitelja.

V teh letih je Kranj postajal središče kolesarskega dogajanja v Kranju, pa tudi na Gorenjskem, kolesarjenje pa eden od najprestižnejših in množičnih športov v mestu. Kranj je bil ponosen na svoje kolesarje in hvaležen za njihove uspehe, tekmovalci Save Kranj pa so se mestu in sponzorjem oddolžili z neštetimi naslovi državnih prvakov, naslovom evropskega prvaka, dvakratnim naslovom svetovnega prvaka in številnimi drugimi uspehi in rezultati v vseh starostnih kategorijah.

In tako je ostalo vse do danes! Kljub zaostrenim pogojem dela in umiku dolgoletnega sponzorja, kranjske Save, se v klubu vedno znova in znova najdejo zanesenjaki, ki želijo vztrajati pri začrtani poti in pri prvotni usmeritvi kluba – strokovno delo z najmlajšimi, visoko profesionalno z mladinci in s kategorijo članov, s kolesarji in kolesarkami, ki imajo velik potencial.

Video predstavitev kluba