Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Kranj ponovno center kolesarskega dogajanja

25. 7. 2022

Čez vikend je staro mestno jedro Kranja oživelo, za kar je poskrbelo več sto kolesarjev vseh kategorij. Dogajanje se je začelo v soboto, kjer so mlajše kategorije otvorile dirko s kriterijem. V večernih urah pa se je dogajala najatraktivnejša dirka, ko so se na kilometrskem krogu udarili kolesarji elite in u23 kategorij. V nedeljo pa je sledila že 54. dirka za Veliko nagrado Kranja, na start katere se je postavilo kar 126 kolesarjev.

Foto: Luka Vovk

Sobotno dogajanje se je začelo že ob 13:30 uri, ko so se iz starta pognali kolesarji kategorije dečkov C. Prevozili deset krogov, zmagovalca pa je pri tej kategoriji odločil končni cilj. Marcel Hafner se je v cilj pripeljal na tretje mestu in tako poskrbel za odličen začetek dneva. Kategorija dečkov B je prevozila 15 krogov, pomerili pa so se na treh vmesnih sprintih. Po kar nekaj zmagah v preteklih mesecih je tokrat dirka ni najbolj ustrezala Roku Bajžlju, ki pa je kljub temu na sprintih osvojil dve točki in tako zasedel peto mesto. V konkurenci dečkov A je bil najbolj uspešen Bor Nograšek, ki je s štirimi osvojenimi točkami zasedel četrto mesto, s tremi osvojenimi točkami pa je peto mesto zasedel še Jan Mubi. V kategoriji starejših mladincev pa se je ponovno odlično odrezal Jan Lešnik, kateremu je naslov državnega prvaka pobegnil le za las in je tako postal državni podprvak.

Foto: Luka Vovk

Za razvedrilo med napetimi bitkami za naslove državnih prvakov pa je poskrbela dirka najmlajših, ki je poskrbela, da so na svoj račun prišli prav vsi ne glede na starost. Tudi najmlajši so lahko preizkusili kako dirkajo malce starejši, saj so se tudi oni zapeljali po istem krogu. Vsak izmed njih pa je v cilju prejel spominsko medaljo, za nagrado pa so se lahko posladkali tudi z kepico sladoleda. V moči pa se niso merili le tekmovalci, temveč tudi njihovi trenerji in mehaniki. Dirko trenerjev je že tretje leto zmagal Blaž Debevec, ki je ponovno ugnal tudi ”stare mačke”. Po centru Kranja pa so dirkali tudi poštarji, ki so s svojimi službenimi kolesi poizkušali premagati svoje sodelavce.

Foto: Luka Vovk

Ko se je sonce umirilo in so se v Kranju prižgali reflektorji pa so na start stopili tekmovalci kategorij Elite in U23. Na še vedno razgretem asfaltu so z vrtoglavimi hitrostmi prevozili petdeset krogov. Dirka je bila zelo hitra, končalo pa jo je le šestnajst tekmovalcev. Matej Drinovec je skozi celotno dirko imel največ točk v točkovanju za državno prvenstvo, dokler ni le nekaj krogov do cilja imel tehnične okvare. Zaradi tega mu je iz rok spolzelo nekaj točk, zaradi česar je osvojil drugo mesto in postal državni podprvak. Njegovo odlično uvrstitev pa je dopolnil še Luka Ziherl, ki je postal državni podprvak v kategoriji mlajših članov.

Foto: Luka Vovk

V nedeljo je iz vrha Jelenovega klanca na najstarejšo slovensko mednarodno dirko startalo kar 126 kolesarjev, ki so pred seboj imeli 13 krogov po Kranju oziroma 160 kilometrov napetega dirkanja. Poizkusi pobegov so se vrstili nenehno, kar je ob vročem vremenu dirko še dodatno otežilo. Zmage lačne ubežnike je glavnina hitro ulovila, nekaj prednosti pa je uspelo nabrati le enemu izmed tekmovalcev, tudi njega pa je glavina ujela le 10 kilometrov do cilja. Glavnina je pod Jelenov klanec prišla strnjena, na klancu pa se je vnel silovit boj sprinterjev. Čez Jelenov klanec preko ciljne črte pa je najhitreje prišel Andrea Peron, član ameriške ekipe Team Novo Nordisk, kjer so prav vsi tekmovalci sladkorni bolniki prvega tipa. Odlično so se odrezali tudi naši kolesarji, med katerimi je Luka Ziherl kot tretji najboljši Slovenec zasedel 16. mesto, takoj za njim pa je v cilj prišel tudi Matej Drinovec. Odlično sta nastopala tudi Luka Turkulov in Jaka Vovk, ki sta se uvrstila na 22. in 23. mesto. Štirinajst sekund za zmagovalcem pa je v cilj prišel še Leon Šarc, ki je zasedel 34. mesto.

Foto: Luka Vovk

Izjemne fotografije celotnega dogajanja v Kranju pa si lahko ogledate na https://www.lukavovk.si/galerije/