sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

MAČEK OSVOJIL MENGEŠKO KOČO

1.10.2017

Z dirko v Mengšu se je v nedeljo končala letošnja sezona Pokala Slovenije za mlajše kategorije. Z zmago je sezono končal mlajši mladinec Matic Maček, ki je bil najhitrejši na vzponu na Mengeško kočo. 

Matic Maček na najvišji stopnički

PRI DEKLETIH NIČ NOVEGA, FANTJE V DESETERICI

Mengeš je bil na prvo oktobrsko nedeljo, ob idealnem vremenu za dirkanje, zadnje prizorišče letošnjega Pokala Slovenije za kategorije dečkov, deklic ter mladink in mladincev. Na kilometer dolgem krogu v središču mesta so se podelile zadnje letošnje točke, ki pa v večini primerov niso več vplivale na končni vrstni red letošnje razvrstitve najboljših.
V dirki dečkov C ter deklic B, ki so tekmovali na končen cilj smo bili priča že videnem scenariju, v pobegu sta se znašla Marcel Skok (Sloga 1902 Idrija), ter Anže Ravbar (Adria Mobil), katerima se je tokrat pridružila naša Neja Kalan. V zaključnem sprintu je Neja prva prečkala ciljno črto, za njo pa sta z dvignjenimi rokami v cilj prišla zmagovalca pri dečkih C. V sprintu sta od naših najvišje posegla Enej Božnar Prosen ter Jan Lešnik, ki sta se uvrstila na 7. in 8. mesto.
Dečki B in A ter mlajše mladinke so se na vmesnih sprintih borili za točke, ki so na koncu dale zmagovalca posamezne kategorije. V dirki dečkov B je z veliko prednostjo zmago osvojil domačin Natan Gregorčič (Rog AS), 5 točk in končno 4. mesto pa je bilo največ kar je lahko dosegel, sicer malce poškodovani Aljaž Petek. Eva Prevc je pri deklicah A znova zaostala za konkurentko iz Roga, med mlajšimi mladinkami pa sta znova nastopili samo dve tekmovalki, Ana Ahačič se je uvrstila pred Tjašo Sušnik.

MAČEK NAJHITREJŠI NA MENGEŠKI KOČI

Starejši kategoriji mlajših ter starejših mladincev sta prav tako nastopili na kriterijski dirki, ki pa se je končala z vzponom na Mengeško kočo. Najprej so fantje opravili z 21 oziroma 30 krogov dolgo preizkušnjo, nato pa je v zadnjem krogu trasa zavila proti slabemu kilometra dolgem, a izjemno zahtevnemu vzponu. Med mlajšimi mladinci je junak postal Matic Maček, ki na sprinterskem delu sicer ni blestel in se z dvema točkama odpravil proti Mengeški koči. A tam so se stvari bistveno spremenile. Vzpon se sicer začne z nekaj položnega dela, nato pa v zaključku dosega naklonino do 22% in je prava preizkušnja za že dodobra izmučene tekmovalce. Najhitrejši mlajši mladinec je bil tokrat Maček, ki je pobral sprint, ki je bil vreden največ. 2 točkama je dodal novih 20 točk, kar je bilo dovolj za premierno zmago v kategoriji mlajših mladincev.
Dirka starejših mladincev je bila izjemno hitra in napadalna od samega starta. Vseskozi so se vrstili pobegi, nekje na sredini se je ubežnikom oddaljil Aljaž Jarc (Adria Mobil), ki je kasneje osvojil 20 točk na zaključnem vzponu in z veliko prednostjo pred zasledovalci osvojil zmago. Od naših sta se v začetnih krogih v padec zapletla Čadež in Kušar, najboljši na cilju pa je bil zmagovalec Pokala Slovenije za starejše mladince Nik Čemažar, ki se je uvrstil na 7. mesto.

Tako se je torej končala letošnja sezona mlajših kategorij. Kategorija članov pa bo sezono sklenila prihodnjo nedeljo, ko bo na sporedu zaključna dirka VN Avtomojster v Podsmreki.