Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Mladinci na poti v Italijo, pristali na dirki v Šenčurju

29. 8. 2022

Medtem ko se je Luka Ziherl boril na zloglasni dirki Tour de l’Avenir znani tudi kot ”Dirka po Franciji za kategorijo mlajših članov”,  smo ostali nastopali v domačem Šenčurju.

Foto: Luka Vovk

Luka Ziherl se je mudil v Franciji, kjer je nastopil na 58. izvedbi znamenite dirke Tour de l’Avenir. Luka se je na dirko podal z dobro popotnico iz preteklih dirk in z nasmehom na obrazu, saj je bil izbran za člana slovenske odprave. Gre za eno izmed najzahtevnejših dirk kategorije mlajših članov, kjer se kalijo favoriti največjih dirk svetovne karavane. Med zmagovalci te dirke so tudi Tadej Pogačar, Egan Bernal in drugi. Pred kolesarji slovenske reprezentance je bil velik izziv, poleg uvodnega ekipnega prologa jih je čakalo še devet zelo težkih etap, s skupno dolžino nekaj več kot tisoč sto kilometrov. Za prevoženo razdaljo so naši kolesarji potrebovali nekaj več kot 26 ur, povprečna hitrost celotne dirke pa je znašala vrtoglavih 42 kilometrov na uro. Ziherl se je najbolje odrezal na začetnih etapah, v prvi etapi je osvojil 57. mesto, dan kasneje pa 69. mesto. Dan pred ciljem, na osmi etapi, pa je imel kar nekaj smole, saj je za le 40 sekund zgrešil časovno zaporo in tako predčasno zaključil dirko.

Starejši mladinci so se v sobotnih jutranjih urah odpravili na italijansko dirko Vittorio Veneto – Cansiglio. Zaradi prometnih preglavic na poti pa so bili primorani obrniti in so tako pristali na startu šenčurske dirke na izpadanje. Za napeto dirko so poskrbeli tudi naši kolesarji, Jaka Marolt je kot ubežnik dirko vodil deset krogov, vendar so ga nasprotniki ujeli. Kljub temu dirka ni bila nič manj napeta, saj je kmalu ”ušel” beg treh kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jan Lešnik. Smola v Šenčurju ni počivala, saj je štiri kroge do cilja prišlo do padca vseh treh ubežnikov. Kot zadnja sta se za zmago borila še Jan Lešnik in Mark Poberaj (KK TBP Lenart). Lešnik se je z zadnjimi močmi boril za zmago, kljub temu pa je bil Poberaj hitrejši.

Foto: Luka Vovk

Solidne rezultate smo dosegali tudi v ostalih kategorijah. Med dečki C se je na peto mesto uvrstil Marcel Hafner, prav tako peti je bil Rok Bajželj v kategoriji dečkov B, v kategoriji dečkov A pa je bronasto medaljo osvojil Bor Nograšek, njegov rezultat pa je z devetim mestom dopolnil še Jan Mubi. Dirka na izpadanje v kategoriji članov je bila sestavljena iz kvalifikacij in osrednjega dela dirke, kamor so se kvalificirali vsi naši člani. Finale članske dirke je krojil dež, ki je poskrbel, da so bile šenčurske ceste zelo gladke. Kmalu po startu so se od glavnine odcepili štirje kolesarji, katerih glavnina ni več ujela. Izmed naših kolesarjev se je najbolje uvrstil Jaka Vovk, ki je zasedel 9. mesto.

Foto: Luka Vovk

Na zadnji počitniški dan pa se z slovensko reprezentanco na pot odpravljata Martin Eržen in Jaka Marolt, med 1. 9. in 4. 9. bosta namreč nastopila na dirki starejših mladincev Giro della Lunigiana