sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

NA DELU TUDI REPREZENTANTI, IZSTOPA ZMAGA NA L’AVENIRJU

27. 8. 2018

Zadnji avgustovski vikend je bil zagotovo najbolj pester na reprezentančni ravni, saj so klubske barve za reprezentančne zamenjali tako dečka, kot tudi mladinca in mlajša člana.

Najboljša ekipa v Pokalu narodov v letu 2018

 

ČEMAŽAR IN PRIMOŽIČ TVORCA VELIKE ZMAGE TADEJA POGAČARJA

Nik Čemažar in Jaka Primožič sta že od konca prejšnjega tedna nastopala v Franciji na dirki Tour de l’Avenir za mlajše člane. “Dirka prihodnosti” je pravzaprav mini izvedba francoske pentlje in slovi kot največja dirka za kategorijo do 23 let. Na njej so v preteklosti svoje največje uspehe dosegali kolesarji kova Lemond, Gimondi, Indurain pa današnje mlajše generacije Quintana, Soler, Lopez, Bernal…
V Francijo je reprezentanca v postavi Čemažar, Primožič, Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Izidor Penko in Žiga Horvat odpotovala kot vodilna v Pokalu narodov, v ekipi pa so veliko upov polagali na Pogačarja, ki je spadal v ožji krog favoritov za končno zmago. Velik korak k temu je ekipa naredila v četrti etapi, ko je zelo solidno opravila z ekipnim kronometrom in večini pretendentov za skupno zmago odščipnila nekaj sekund. Tri dni kasneje je na sceno stopil Pogačar, ko je v etapi s ciljem v Meribelu osvojil tretje mesto in prevzel majico vodilnega kolesarja. Sledile so še tri zahtevne etape, a kot se je izkazalo na koncu, našim do živega ni mogel nihče. Pogačar ni imel slabega dne, tudi po zaslugi pomočnikov Čemažarja in Primožiča je do cilja dirke le še povečeval prednost in dosegel enega največjih slovenskih uspehov v tej kategoriji.
Kar se tiče predstav naših dveh kolesarjev so bile podrejene predvsem nastopu Tadeja Pogačarja, Primožič je na koncu dirko končal na 65. mestu, Čemažar pa je svoj prvi “miniTour” končal na 123. mestu.
Ob tej priložnosti gredo vse čestitke celotni slovenski ekipi na čelu s selektorjem Martinom Hvastijo, ki je odlično krmaril svoje kolesarje skozi vseh deset dni.

Slovenska reprezentanca na čelu s Tadejem Pogačarjem

MAČEK V ZADNJI ETAPI IZPADEL IZ DESETERICE

Matic Maček je pod vodstvom Mihe Koncilije v reprezentančni opravi nastopil na že 33. izvedbi Radjugendtour Oststeiermark. Petdnevno dirko je začel obetavno, z 19. mestom v prologu in zaostankom dobrih 5 sekund. Velik skok v generalni razvrstitvi mu je uspel v prvi etapi, kjer je osvojil 6. mesto z zaostankom dobrih dveh minut in pol. V kraljevski etapi s 1500 višinskimi metri je imel Maček nekaj smole, saj je pri padcu na razmočeni cesti izgubil kar nekaj sekund, posledično pa tudi dve mesti v skupnem seštevku. Sledila je še zadnja etapa v kateri je znova izgubil nekaj sekund, kar pa ga je potisnilo na skupno 13. mesto, tik za reprezentančnim kolegom Aljažem Colnarjem.

David Čadež pa je pod vodstvom Andreja Cimpriča nastopil na enodnevni dirki v italijanski Vertovi. Po slabih dveh urah in povprečni hitrosti nad 45 kilometri na uro je zmaga z Mariusom Mayrhoferjem odšla v Nemčijo. Čadež je preizkušnjo končal tik za prvo zasledovalno skupino na 18. mestu.

DEČKA V MOČNI KONKURENCI NABIRALA IZKUŠNJE

Erazem Valjavec in Aljaž Petek sta z mešano ekipo Adrie Mobil nastopila na tridnevni dirki “Internationale kids-tour” v Berlinu, kjer sta prvič nastopila v močni evropski konkurenci kolesarjev iz Nemčije, Belgije, Avstrije, Finske in Niozemske. V obeh kategorijah tako do 13 kot 15 let je nastopilo okrog 100 kolesarjev, med njimi tudi naša dva, ki sta nastopila zelo solidno. Valjavec je bil nekaj časa najboljše uvrščen Slovenec, dobro končno uvrstitev pa mu je preprečil padec v zadnji etapi, tako da dirke žal ni končal. Aljaž Petek pa je v najstarejši kategoriji nastopil pogumno, bil v zadnji etapi v begu več kot tretjino dirke in pripravil odlično izhodišče za zmago ekipnega kolega Natana Gregorčiča, ki je v cilju slavil zmago s 6 sekundami prednosti pred glavnino. Petek je najboljšo uvrstitev dosegel v posamičnem kronometru, kjer je z zaostankom 22 sekund osvojil 12. mesto, v generalni razvrstitvi pa je končal na 17. mestu.

Foto: Lojze Primožič; Twitter