Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

NAPOREN ITALIJANSKI VIKEND

10. 5. 2021

Po treh zaporednih tednih, ko so naši mladinci dosegali uvrstitve na stopničke na italijanskih dirkah, se tokrat od zahodnih sosedov vračajo brez najvišjih mest. Rezultat dneva je dosegel Erazem Valjavec, ki je končal v deseterici najboljših.

Ekipa mlajših mladincev na dirki GP Festa della Mamma

VALJAVCU ZMANJKAL LE KILOMETER

Ekipa mlajših mladincev je v postavi Maj Flajs, Jan Lešnik, Jakob Sagadin, Maj Soklič in Erazem Valjavec nastopila na priznani dirki za to kategorijo GP Festa della Mamma v bližini Udin. Na startu 59 kilometrov dolge dirke je bilo 180 kolesarjev iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Slovenije. Najprej so kolesarji prevozili dva ravninska kroga, kjer je prišlo do nekaj padcev in zapletov, nato pa so z vmesnim transferjem prispeli na hribovite kroge, kjer se je skupina kmalu dodobra selekcionirala. Več kot polovico dirke je bil v begu kolesar Borgo Molina, ki je bil ujet šele na zadnjem vzponu pred ciljem, ko je močno pospešil Erazem Valjavec. Do vrha vzpona si je priboril kakšnih 15 sekund prednosti in se podal proti zadnjim 5 kilometrom dirke. V ozadju se je formirala močna skupina 6 kolesarjev, ki so se spustili v lov za Valjavcem in ga približno 900 metrov do cilja uspeli ujeti. Sledil je sprint manjše skupine, Valjavec pa je osvojil 7. mesto, ki je kljub njegovemu razočaranju zelo soliden rezultat.

STAREJŠI NA DVEH TERENIH

Starejši mladinci so preteklo nedeljo nastopili na dveh različnih prizoriščih. Ekipa Andrej Černe, Martin Grošelj, Martin Eržen in Žiga Kalan je v kraju Corno di Rosazzo nastopila na dirki Coppa Granzotto, Maks Cvjetičanin pa v dresu reprezentance na prestižni dirki GP Nazionale F.W.R. Baron v mestu San Martino di Lupari v bližini Benetk. Reprezentanca je sicer nastopila precej uspešno, saj je na povsem ravninski 124 kilometrov dolgi dirki, med 183 kolesarji na startu tretje mesto dosegel Jaka Špoljar iz Adrie Mobil. Maksu se dirka ni najbolj posrečila: “Celotno dirko sem se vozil preveč v ozadju skupine, kjer pa se dogajajo tudi padci in zapleti. Dirka je bila zelo hitra že od starta in težko je bilo popravljati pozicije, tako da se v zaključku nisem uspel boriti za visoka mesta.”
V kraju Corno di Rosazzo je zmagovalca po 106 kilometrih odločil sprint manjše skupine, kjer je zmago osvojil Italijan Giovanni Longato, naših pa ni bilo v ospredju in so se uvrstili okrog 30. mesta.