sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

NAPOREN VIKEND ZA KOLESARJI NAŠEGA KLUBA

8. 4. 2018

Pretekli vikend so naši kolesarji in kolesarke ponovno nastopili s polno paro. Novo sezono Pokala Slovenije so pričeli mlajši kolesarji, članska ekipa je nastopila v Italiji, Čadež in Primožič pa sta zastopala reprezentančne barve v Belgiji ter Franciji.

Na startu dirke dečkov B

NA ŠTAJERSKEM SE JE ZAČELA NOVA SEZONA POKALA SLOVENIJE

Kategorije dečkov, deklic, mladincev ter mladink so v soboto z dirko na Ptuju zapeljali v novo sezono slovenskega pokala. Pomerili so se na 4 kilometrov dolgi krožni progi v vasi Hajdoše, kjer so kolesarji dosegali visoke hitrosti, dirke pa niso bile najbolj zanimive. V vseh dirkah dečkov, deklic ter mlajših mladink je zmagovalca odločil ciljni sprint glavnine. Pri dečkih B so se v deseterico uvrstili Enej Božnar Prosen, Jan Lešnik ter Marcel Zornada, ki so končali na 5., 6. in 8. mestu. V najstarejši kategoriji dečkov je v cilj prišla večja skupina 25 kolesarjev, od naših sta bila najuspešnejša Aljaž Petek na 7., ter Žan Križnar na 8. mestu. Med dekleti sta prvo zmago v sezoni vpisali Neja Kalan pri deklicah A, ter Ana Ahačič pri mlajših mladinkah.

V dirkah mlajših ter starejših mladincev smo že videli nekoliko več taktiziranja ter poskusov pobegov. Obe dirki sta dobila kolesarja Adrie Mobil. Pri mlajših mladincih je v solo pobegu sezono uspešno začel Gal Glivar, glavnina se je v ciljnem sprintu pomerila za drugo mesto. Tam je Matica Mačka premagal le kolesar Roga, tako se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.
Pri starejših mladincih se je dirka razpletla v zaključku, ko je v ciljnem sprintu suvereno dvignil roke v zrak Jan Bevc. Solidno je 60 kilometrov dolgo dirko odpeljal Aleš Pirih, ki je zaostal tik za stopničkami na 4. mestu.

VSI REZULTATI DIRKE NA PTUJU

V nedeljo so se naši kolesarji in kolesarke odpravili v Prekmurje, kjer je potekala 9. dirka za VN Tišine. Podoben ravninski krog z nekaj več spremembami ritma ter vmesni premijski sprinti so “poskrbeli” za bolj dinamične dirke mladih kolesarjev. Pri dečkih C je pogumno dirko odpeljal Erazem Valjavec, ki je bil najbolj aktiven kolesar, a se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom. V drugi dirki dneva so skupaj nastopili dečki B ter A, deklice A ter mlajše mladinke. Ločeno je bil najuspešnejši Jan Lešnik pri dečkih B, ki je zaostal tik za stopničkami in se uvrstil na 4. mesto, tik za njim pa sta se zvrstila Prosen ter Zornada. Pri dekletih je Neja ponovno dosegla zmago, tako kot sta dvojno zmago dosegli tudi Ana ter Tjaša pri mlajših mladinkah.

Med mlajšimi mladinci, ki so prevozili 12 krogov, oziroma 60 kilometrov je dirko zaznamoval pobeg dveh kolesarjev Adrie Mobil, ki se jima je pridružil tudi Matic Maček. Trojica je bila složna vse do zaključka zadnjega kroga, ko je nekaj kilometrov pred ciljem napadel Jaka Špoljar. Maček se je trudil odgovoriti, a mu ni uspelo in je v cilju zaostal za 18 sekund na 2. mestu.

VSI REZULTATI DIRKE V TIŠINI

PRIMOŽIČ IN ČADEŽ Z REPREZENTANCO NA “KLASIKAH”

David Čadež in Jaka Primožič sta kot člana slovenske reprezentance nastopila na dveh največjih kolesarskih “klasikah”. Čadež je pod vodstvom Andreja Cimpriča nastopil na mladinski dirki Paris-Roubaix, ki poteka tik pred dirko svetovne elite. 111 kilometrov dolgo dirko, ki jo je končalo zgolj 54 kolesarjev, je po slabih treh urah dobil Britanec Lewis Askey. Od Slovencev sta dirko končala le dva, med njimi tudi Čadež, ki je z zaostankom dobrih 10 minut na slavni velodrom v Roubaixu pripeljal na 43. mestu.

Jako Primožiča in ekipo do 23 let pa je v soboto v Belgiji zbral selektor Martin Hvastija, ki je v svoji karieri odlično spoznal belgijske klasike. Izredno zahtevna 165 kilometrov dolga preizkušnja s tlakovanimi cestami ter kratkimi vzponi tudi pri mlajših članih slovi kot ena izmed pomembnejših dirk v sezoni. Tokrat jo je najhitreje končal Avstralec James Whelan, ki je po dobrih 4 urah v cilj prišel s 6 sekundami prednosti pred glavnino. Primožič je preizkušnjo končal takoj za glavnino, z minuto zaostanka se je uvrstil na 29. mesto, kar je zelo soliden rezultat.

Jaka Primožič na belgijskih kockah

ČEMAŽAR V DESETERICI V ITALIJI

Članska ekipa je nastopila na 74. Vicenza Bionde v Italiji, kjer je bil aktiven predvsem Nik Čemažar. Priključil se je večji skupini, ki je ušla praktično od starta. Ubežniki so bili složni, a se je skupinica vztrajno manjšala vse do cilja, vseeno pa so imeli dovolj prednosti, da so sami odločili o zmagovalcu dirke. Trasa dirke je bila pretežno ravninska, v  drugem delu so kolesarji prevozili dva krajša vzpona, ki sta poskrbela za nekaj selekcije v zaključku. “Nisem verjel, da sem lahko v begu praktično celotno dirko. Vmes sem bil že popolnoma načet, imel sem kar nekaj dela, da sem lahko ostal v vodilni skupini. V zaključku sem vedel, da v ciljnem sprintu devetih kolesarjev nimam večjih možnosti, zato sem poizkusil z zgodnjim napadom, ki se ni izšel. Vseeno sem pozitiven, vsako dirko napredujem in se učim”, je o dirki spregovoril najmlajši član ekipe. Po 173 kilometrih je bil v sprintu ubežne deveterice najmočnejši Italijan Giovanni Aleotti, Čemažar se je uvrstil na solidno 8. mesto