Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

PESTER VIKEND NAŠIH KOLESARJEV

15. 4. 2019

Pretekli vikend je bil zelo pester za naše kolesarje in kolesarke, saj so vse kategorije nastopile na dirkah v Sloveniji, Italiji, Franciji ter Belgiji. Večjega rezultatskega presežka tokrat ni bilo, a fantje in dekleta zavzeto delajo dalje.

Erazem Valjavec pred startom dirke

TRIJE NAŠI NA KLASIKAH V BELGIJI IN FRANCIJI

Matic Maček, Nik Čemažar in Jaka Primožič so v soboto in nedeljo znova oblekli reprezentančne drese in slovenske barve zastopali na dveh najbolj znanih enodnevnih preizkušnjah, kjer nastopajo tudi profesionalni kolesarji. Maček je bil v nedeljo na cestah od Pariza do Roubaixa član šesterice pod vodstvom selektorja Andreja Cimpriča, ki je nastopila na drugi letošnji dirki za Pokal narodov. Slovenska ekipa ni bila najbolj uspešna, 111 kilometrov dolgo dirko je med 68 kolesarji končal le en Slovenec, Boštjan Murn je zasedel odlično 12. mesto. Maček je imel kar nekaj težav na tlakovanih odsekih, poleg tega pa se je dvakrat reševal iz težkega položaja, saj je po padcu kolesarjev pred sabo, ostal precej v ozadju. Dirka je bila zanj velika izkušnja, odločen je, da se prihodnje leto v Francijo vrne in s “kraljico klasik” poravna račune.

Čemažar in Primožič sta v soboto v Belgiji nastopila na 167 kilometrov dolgi dirki “Ronde van Vlaanderen Beloften”, dirko po Flandriji za kategorijo do 23 let, ki šteje za prestižni Pokal narodov. Naša dva sta bila celotno dirko na dobri poziciji, Čemažar je proti koncu dirke v ospredju sodeloval v lovu za ubežniki, Primožič pa je bil vseskozi dobro skrit v skupini in se uspel izogniti vsem pastem na dirki. Vse do zadnjih metrov, ko se je 500 metrov do cilja pripetil padec, kjer se je zapletel tudi Jaka in dobra uvrstitev je splavala po vodi. “Resnično mi je žal padca v zadnjih metrih, saj sem celotno dirko dobro preživel. Tudi v zaključku sem se dobro počutil, noge so se odlično vrtele, čeprav so mi nekoliko ponagajali krči. Škoda je, saj je bila nova priložnost zamujena, formo bom sedaj moral izkoristiti prihodnji vikend v Italiji”, je iz Belgije prve besede po dirki podal Primožič. Nik Čemažar dirke ni končal.

Jaka Primožič

V PREKMURJU IZSTOPAL LE VALJAVEC

Dečki in mladinci so v nedeljo nastopili na drugi dirki Pokala Slovenije v Prekmurju, natančneje v Tišini, kjer so se na deževni dirki borili za nove točke v skupnem seštevku pokala. Po besedah trenerjev sta si največ pohval prislužila deček Erazem Valjavec ter mladinec Erik Škrlec. Prvi je skupni dirki dečkov B in A v sprintu glavnine osvojil 2. mesto v svoji kategoriji, drugi pa je bil v glavnem pobegu dneva v mladinski dirki, kjer je po 70 kilometrih žal osvojil samo 5. mesto.

Valjavec je po dobrih 30 kilometrih v sprintu svojih konkurentov zaostal le za Mernikom iz KD Knežjega mesta in osvojil svoje prve letošnje stopničke v Pokalu Slovenije. Med dečki A sta v deseterici najboljših končala dva kolesarja, najvišje je bil uvrščen Enej Božnar Prosen na 5. mestu.
V 70 kilometrov dolgi dirki, kjer so skupaj nastopili tako mlajši kot starejši mladinci se je začelo razpletati nekje na polovici dirke, ko je glavnini ušla peterica kolesarjev. Med njimi je bil tudi Erik Škrlec, ki v zaključku proti dvema kolesarjema Adrie in dvema kolesarjema ljubljanskega MigiMigi ni zmogel več kot do petega mesta, kar je vseeno lep dosežek za začetek sezone.

VSI REZULTATI DIRKE V TIŠINI

ČLANSKA IN ŽENSKA EKIPA V ITALIJI NISTA BILI USPEŠNI

Članska šesterica Jan Kušar, Klemen Kotnik, Aleš Pirih, Aljaž Kostelec, Filip Kvasina in Luka Lakota je nastopila na regionalni dirki Vicenza Bionde v Italiji. Po besedah športnega direktorja Tadeja Valjavca so fantje zamudili prvi pobeg 19 kolesarjev, ki so glavnini pobegnili kmalu po koncu prvega in edinega vzpona na dirki. Nato so želeli zraven, v ospredju narekovali tempo a jim ni uspelo ujeti ubežnikov. Dirka je bila izjemno hitra, o tem priča tudi povprečna hitrost zmagovalca, ki je znašala slabih 47 kilometrov na uro. Po 174 kilometrih se je zmage veselil Rus Gleb Syritsa, od naših pa sta dirko končala le Pirih in Lakota.