Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

PIRIH IN MAČEK DRŽAVNA PRVAKA NA VELODROMU

11. 4. 2019

V torek in sredo je potekalo prvo državno prvenstvo na prenovljenem velodromu v Novem mestu. Naši kolesarji so se iz Dolenjske vrnili z dvema naslovoma državnega prvaka in osvojili še nekaj medalj. 

Matic Maček

DVOJNA ZMAGA V ELITNI KATEGORIJI

Prvič po osmih letih je v Novem mestu znova potekalo državno prvenstvo na velodromu za kategorije mladincev in članov. Prenovljeno dirkališče je v dolenjski prestolnici zasijalo konec februarja, od takrat ga v veliki meri uporabljajo kolesarji vseh slovenskih klubov. Letošnje državno prvenstvo je bilo torej na sporedu v začetku aprila, kar je pravzaprav začetek sezone, a so se kolesarji kar dobro privadili na velodrom, kjer so dirke potekale brez večjih težav.
Prvi tekmovalni dan je prinesel vse posamične discipline v vožnjah na čas, kjer je največji uspeh dneva za naš klub dosegel mladi Aleš Pirih. V zasledovalni vožnji na 4000 metrov, kjer je v kategoriji moški absolutno nastopilo 25 tekmovalcev, je s časom 4.57,99 postavil letvico previsoko za vse, ki so startali pred in za njim ter tako že v svoji krstni sezoni pri članih osvojil naslov državnega prvaka. “Na velodromu je malce drugače kot na cesti, kjer je velik faktor tudi vožnja v skupini, česar se moram v tej kategoriji še malce navaditi. Zelo sem vesel rezultata, vsekakor je potrditev, da sem dobro delal in predvsem napredoval. Na treningu sem vožnjo poizkusil le enkrat, vedel sem, da je potrebno na polno od starta do cilja. Čas sicer ni bil vrhunski, a ko so za mano zaostajali boljši kronometristi sem vedel da bo dovolj”, je po koncu dneva dejal Pirih. Njegov uspeh je z zaostankom slabih dveh sekund dopolnil Nik Čemažar, ki je s časom 4.59,58 osvojil naslov podprvaka v tej disciplini.

Aleš Pirih in Nik Čemažar

Poleg uspehov članskih kolesarjev sta prvi dan medalje osvojila tudi mladinca Matic Maček in Žiga Udir. Maček je v zasledovalni vožnji na 3000 metrov zaostal za dvema tekmovalcema ljubljanskega MigiMigi in osvojil bronasto medaljo. Prav tako bron je domov odnesel Žiga Udir, ki je na 1000 metrov v vožnji na čas zaostal dobro sekundo. V ekipnem sprintu in ekipni zasledovalni vožnji so starejši mladinci osvojili bronaste medalje, mlajši mladinci pa v ekipnem sprintu srebrne.

MAČEK EDINI KI NI IZPADEL

Drugi dan državnega prvenstva je prinesel discipline s skupinskimi starti, dirko na izpadanje ter dirko na točke. V prvi dirki starejših mladincev je odličen nastop prikazal Matic Maček, ki je v zaključku napadel preostalo trojico kolesarjev in strl odpor tekmecev. V cilju je slavil zmago in naslov državnega prvaka, prvega v kategoriji starejših mladincev. V kasnejši dirki na točke je začel nekoliko rezervirano in točke zbiral šele od polovice dirke naprej, ko je nekaterim že “zmanjkovalo streliva”. V zadnjih krogih je bil član šesterice, ki je ušla glavnini in pridno zbiral točke, v zadnjem sprintu osvojil dvojno bero točk ter se s 15 točkami uvrstil na drugo mesto in osvojil naslov podprvaka.

Prispevek iz prvega dne državnega prvenstva si lahko ogledate tukaj.

Celotne rezultate državnega prvenstva najdete tukaj.