Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

POROČILA PRETEKLEGA VIKENDA

Po krajšem zatišju po domači kranjski dirki, so pretekli teden ponovno v . polnem zagonu nastopili naši kolesarji in kolesarke. V reprezentančnih dresih so nastopili Čemažar, Primožič in Petek, v dresu kluba pa mladinci in mladinke.

NA L’AVENIRJU BREZ VIDNEGA USPEHA

Dirka Tour de l’Avenir za mlajše člane ima že dolga leta velik sloves največje in ene najtežjih etapnih preizkušenj za to kategorijo. Dirka Pokala narodov z desetimi etapami je kot nekakšen Tour de France v malem, pretekli zmagovalci pa so v večini postali kolesarji ekip in zmagovalci dirk na najvišjem nivoju.
Reprezentanca Slovenije je na dirko prišla kot branilka lanske zmage, ko je ekipa je s Tadejem Pogačarjem slavila enega večjih uspehov v tej kategoriji. Številka 1 je pripadla Jaki Primožiču, nato pa so se zvrstili še ostali člani Nik Čemažar, Žiga Horvat, Aljaž Jarc, Tilen Finkšt in Kristjan Hočevar.

Lanskega uspeha kolesarji niso uspeli ponoviti, pravzaprav se mu niso niti približali. Primožič je na dirko odšel z visokimi cilji in dobro pripravo, a so se mu načrti podrli že v prvi etapi, ko je bil v zaključku vpleten v padec večje skupine. Nadaljnje etape prav tako niso prinesle večjih uspehov, ne za naša dva, ne za ostale reprezentante. Izstopala je le pikčasta majica Žiga Horvata, ki jo je osvojil po pobegu v prvi etapi. Po koncu desetdnevne dirke je zmaga s Tobiasom Fossom odšla na Norveško, Primožič in Čemažar pa sta dirko končala na 85. in 105. mestu.

PETEK ČETRTI MED MLADIMI V AVSTRIJI

Aljaž Petek je z mladinsko reprezentanco pod vodstvom Mihe Koncilije nastopil na štiridnevni dirki Radjugendtour v Avstriji. Zelo dobro je nastopil predvsem v prvi etapi, kjer je bil v zaključku etape na sporedu 3 kilometre dolg vzpon prve kategorije, kjer je prišlo do velike selekcije saj je v ospredju ostalo le 15 kolesarjev. Aljaž je v cilju osvojil 13. mesto in bil 2. med mladimi kolesarji. V naslednji etapi je na kratkem vzponu tik pred ciljem morda plačal nekoliko davka in zaostal nekaj minut, naslednji dve etapi pa je končal v skupini najhitrejših kolesarjev. Zahtevno dirko za mlajše mladince je Petek na koncu končal na 30. mestu in 4. med kolesarji, ki nastopajo prvo leto v tej kategoriji.

Ekipa starejših mladincev pa je nastopila na enodnevni dirki v bližini italijanskega Belluna, kjer so se pomerili na 123 kilometrov dolgi preizkušnji GP Valatta Feltrina. Na startu je bilo 128 kolesarjev, med njimi tudi naši Matic Maček, Erik Škrlec, Žiga Udir in Luka Ziherl. Predčasno sta dirko končala Škrlec in Udir, dobro dirko pa sta odpeljala Maček in Ziherl. Žal se je v ospredju v drugem krogu formirala prevelika skupina ubežnikov, ki so imeli vseskozi 30 sekund prednosti. V petem krogu je prednost že narasla na minuto in pol in jasno je bilo, da se glavnina ne bo več približala. V zadnjem krogu sta nato napadla glavnino in s peterico kolesarjev prišla do cilja, tam pa sta odsprintala skupino, na koncu pa osvojila Ziherl 28. in Maček 29. mesto.