Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

PRIMOŽIČ ISTRSKO POMLAD KONČAL V DVAJSETERICI

18. 3. 2019

S sprintersko etapo od Pazina do Umaga se je včeraj končala 16. Istrska pomlad. Po dobri predstavi na kraljevski etapi je dirko od naših najvišje zaključil Jaka Primožič.

Jaka Primožič na cilju v Umagu

Štiridnevna dirka Istarsko prolječe je tradicionalno zaključek serij dirk v hrvaški Istri, kjer se vsako leto predstavi močna konkurenca. Nič drugače ni bilo niti letos, na startu prologa v Umagu je bilo 167 kolesarjev iz 21 držav, med njimi tudi naša ekipa v postavi Nik Čemažar, Luka Čotar, Filip Kvasina, Luka Lakota, Aleš Pirih in Jaka Primožič. Pred dirko fantje na čelu s športnim direktorjem Tadejem Valjavcem niso napovedovali konkretnih rezultatskih ciljev, kot vedno so želeli čim višje.
Na uvodnem 2 kilometra dolgem prologu po obali Umaga je najboljši čas dosegel Primožič, ki je za zmagovalcem Niklasom Märklom iz razvojne ekipe Sunweba zaostal 4 sekunde in dosegel 34. čas. Na prvi etapi, kjer je zaključek v mestecu Labin po tlakovanem vzponu, je nato znova prišlo do selekcije, Primožič je tam “pustil” še 19 sekund in pred kraljevsko etapo v generalni razvrstitvi zasedal 25. mesto. Cilj je bil povzpeti se v dvajseterico, morda celo med petnajst najboljših. Zahtevno 161 kilometrov dolg etapo iz Vrsarja do Oprtalja je dobil poznejši zmagovalec dirke Avstrijec Felix Gall. Po dobrih treh urah in pol je Primožič na vrh prišel v drugi večji skupinici in s 40 sekundami zaostanka kot prvi Slovenec zasedel 19. mesto, s tem pa v skupni razvrstitvi napredoval 7 mest. Skupno 17. mesto je nato v zadnji sprinterski etapi z lahkoto obdržal in se veselil svojega najboljšega dosežka na tej dirki.

Športni direktor Tadej Valjavec je z videnim v dosedanjem delu sezone sicer delno zadovoljen, a priznava, da je od fantov pričakoval več: “Čez zimo smo naredili dobro delo in po prvi dirki smo bili zadovoljni, nato pa se nam na naslednjih preizkušnjah ni najbolj izšlo. V sprintih smo se malo izgubili, na klancu pa je Jaka naredil kar je v tej močni konkurenci lahko. Njegovo 17 mesto v skupnem seštevku ni slabo, a vemo da lahko posežemo še višje. Sedaj nas čaka nova dirka na slovenskih cestah v Novem mestu, nato pa serija močnih italijanskih dirk do 23 let, kjer se želimo pokazati v najboljši luči.”

Člansko ekipo sedaj čakata dva prosta vikenda brez dirk, nato pa sledi dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil v Novem mestu ter močne dirke za kategorijo do 23 let v Italiji.