Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

PRIMOŽIČ PETI PO KARPATIH

6. 5. 2019

Članska ekipa se je ponoči vrnila iz Madžarske, kjer se je z etapo od Veszprema do Pape končala etapna dirka Carpathian Couriers Race. Prav v zadnji etapi je največji skok po razpredelnici uspel Primožiču, ki je bil naš najboljši kolesar.

Jaka Primožič na tretjem mestu v drugi etapi Foto: carpathianrace.eu

Dirka druge kategorije po Karpatih, kjer nastopajo le kolesarji do 23 leta se je s prologom pričela v mestecu Lublin na Poljskem. Po uvodnem dnevu so na Poljskem sledile še tri etape, nato pa se je karavana preselila še na Slovaško in Madžarsko, kjer je bil tudi cilj šestdnevne dirke. Športni direktor članske ekipe Tadej Valjavec je na Poljsko odpeljal četverico kolesarjev. Po nekaterih poškodbah tik pred zdajci so na dirki nastopili okrnjeni, v zasedbi Nik Čemažar, Luka Lakota, Jaka Primožič in Luka Skuk.

“Dirka z močno mednarodno udeležbo, je za KK Kranj pred začetkom sezone veljala kot višek prvega dela sezone. Vse skupaj bi lahko označil z rekom “Slab začetek, dober konec”. Namreč že dan pred odhodom si je pri padcu na zadnjem treningu zlomil ključnico eden ključnih mož letošnje ekipe, Aleš Pirih, kar je pomenilo, da smo na pot odšli le s četverico. Naš cilj na letošnji dirki ni bila dobra generalna razvrstitev, temveč etapna zmaga in aktivno nastopanje”, je začetek dirke pokomentiral Valjavec.

Začetek dirke se ni odvil po naših željah. Na uvodnem 1,4 kilometra dolgem prologu je po dobrem startu na tleh pristal Primožič, Čemažar pa je kot najboljši zaostal sedem sekund. V prvi, na papirju najlažji etapi so fantje zamudili odločilni pobeg 14 kolesarjev in v glavnini zaostali slabe dve minuti in pol. “Po zaostankih v prvih dneh si zaostankov nismo smeli več privoščiti. Po napadalnem nastopu fantov je Jaka Primožič osvojil odlično tretje mesto, prav tako pa so ostali trije predstavniki odlično opravili svojo nalogo, predvsem bi pohvalil Luko Lakota, ki je približno na polovici etape najprej napadel sam, nato pa se mu je pridružila še četverica kolesarjev, ki so složno vozili v ospredju do slabih 20 km do cilja”. 

Po tretjem mestu Primožiča v drugi etapi je sledila na papirju najtežja etapa, ki se ni izkazala za tako. Deževne razmere in defenzivno dirkanje večih ekip ni prineslo večjih sprememb v skupni razvrstitvi. Po prehodu na Slovaško, je bila četrta etapa za našo ekipo zelo stresna. Primožič je takole opisal etapo: “V tej etapi smo imeli veliko smole. V padcu smo izgubili Skuka, po defektih, ko sem ujel skupino pa nam je sicer delo olajšala italijanska ekipa, ki je na vse vzpone narekovala tak tempo, da v skupini ni prišlo do napadov. V sprintu glavnine je nato najboljšo uvrstitev dosegel Čemažar, ki je osvojil 13. mesto.”

“Zadnja etapa je bila na pogled samo še kot”sprehod do cilja”, ampak vremenske razmere so naredile svoje. Ko smo zjutraj videli močan veter, dež in temperature okrog 4 stopinje celzija, smo se odločili, da napademo in gremo na vse ali nič. Fante moram pohvaliti za prikazano saj je Jaka ob pomoči Nika zopet uspel prikolesariti v prvi skupini. V sprintu ubežnikov sta ga nato znova premagala dva kolesarja, ki sta bila za njega žal prehitra,” je o zaključku dirke spregovoril Valjavec, dopolnil pa ga je Primožič, ki mu je v zadnji etapi uspel visok skok po razpredelnici: “Zadnja etapa je bila zaradi razmer brutalna. Ob razvrščanju na veter sem ponovno padel in ko smo kasneje prišli bližje ubežnikom, sem se odločil za napad iz skupine in priključil vodilnim. Na koncu več kot tretje mesto nisem uspel iztržiti, a sem predvsem s končno uvrstitvijo zelo zadovoljen.”

Članska ekipo sedaj čaka kratek tekmovalni premor, ki ga bodo izkoristili za krajši počitek in višinske priprave pred drugim delom sezone.