Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

PRVI NASTOPI ZA REPREZENTANCO

25. 3. 2019

Po uvodnem delu sezone za člansko ekipo so sezono odprli tudi mladinci in mladinke. Za nameček so Ana Ahačič, Tjaša Sušnik in Matic Maček takoj nastopili na močnih dirkah v reprezentančnih dresih in bolj ali manj uspešno pričeli novo sezono.

Matic Maček

TJAŠA BLIZU NAJBOLJŠIH

Ana Ahačič in Tjaša Sušnik sta z žensko mladinsko ekipo v soboto odpotovali v italijanski Cittiglio, kjer je bila včeraj na sporedu prva dirka za Pokal narodov v kategoriji mladink Trofeo da Moreno. Preizkušnja, ki je pomanjšana različica Trofea Alfredo Binda, kjer nastopajo ženske profesionalke, je bila dolga slabih 70 kilometrov. Poleg Ane in Tjaše sta tam nastopili še Nika Jančič iz ljubljanskega BTC City in Metka Mikuž iz Meblo Jogija. Dirka je bila s tremi gorskimi cilji zelo zahtevna, na zadnjem, tri kilometrskem vzponu se je naredila glavna selekcija, kjer so spredaj ostale le najboljše. Zmago je po slabih dveh urah s prednostjo sekunde osvojila Američanka Megan Jastrab, ki je ugnala domačinko Gaio Masetti. Od naših je svojo prvo dirko v tej kategoriji zelo uspešno končala Tjaša Sušnik, ki je z dobro minuto zaostanka osvojila 35. mesto, Ana Ahačič pa je dirko po padcu v uvodnih kilometrih dirke, zaključila predčasno.

MAČEK VZTRAJAL DO KONCA

Poleg deklet je dres slovenske reprezentance včeraj oblekel tudi Matic Maček, ki je pod vodstvom selektorja Andreja Cimpriča nastopil na dirki prve kategorije Bernaudeau Junior v Franciji. 130 kilometrov dolga dirka je služila bolj kot priprava na prihajajočo nedeljsko dirko Pokala narodov Gent-Wevelgem v Belgiji, kjer bodo nastopili tudi dekleta in člani do 23 let. Tudi za Matica je bila to prva preizkušnja v kategoriji mladincev in z njo je opravil zelo dobro. “Zame je to nekaj povsem novega. Na takih dirkah še nisem nastopal, tukaj res leti, čeprav so tudi trenutki, ko se skupina popolnoma ustavi. S svojim nastopom sem zadovoljen, vmes sem v enem od padcev ostal povsem zadaj in sem rabil 10 kilometrov, da sem ujel skupino ravno v trenutku, ko so se znova začeli napadi”, je prvi del dirke opisal Maček. Po nekaj uvodnih težavah, ko je mislil, da niti ne bo uspel ujeti skupine, se je uspešno vrnil v ospredje in pokril kar nekaj napadov tekmecev. “Kasneje sem videl, da sem prevečkrat lovil tekmece, veliko moči sem porabil verjetno po nepotrebnem a se zavedam, da se učim in da mi vsaka taka izkušnja prav pride. Ekipe so zelo močne, način dirkanja je malenkost drugačen, dodatna težava pa so ceste, ki so ozke in na nekaterih delih zelo slabe. Zelo se veselim nadaljevanja in komaj čakam že naslednjo dirko v Belgiji”, pa je še za konec iz Francije sklenil Maček.

Reprezentanca si bo v prihodnjih dneh ogledala odseke prihajajoče dirke Gent Wevelgem in klasike Paris-Roubaix, ki bo na sporedu aprila. V nedeljo bodo torej nastopili na dirki v Belgiji, ki jo je lani dobil Slovenec Žiga Jerman, nato pa se vračajo domov, kjer se bodo pripravili za naslednje preizkušnje Pokala narodov.