sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

ŠVAB 8. MED MLADIMI KOLESARJI NA ISTRSKI POMLADI!

13. 3. 2016

Z današnjo etapo od Pazina do Umaga se je končala že 13. izvedba dirke Istrska Pomlad. Švab 8. med mladimi kolesarji, zmagovalec dirke je postal Belgijec Olivier Pardini.

IMG_4416
Jernej Švab

Četrtkov dvokilometrski prolog je malce presenetljivo dobil mladi Američan Eric Young, ki je za zgolj sekundo premagal Nizozemca Martijna Tusvelda. Od Savčanov se je najbolje odrezal Jernej Švab, ki je zaostal le 9 sekund in osvojil 80. mesto. Kmalu za njim so se z 10 sekundami zaostanka razvrstili še Žiga Grošelj, Miha Poljanec in Tadej Logar. Zaostanki so bili kot vedno majhni, povprečna hitrost zmagovalca ravninskega prologa, ki je potekal ob obali Umaga je bila slabih 47 kilometrov na uro.

Prva etapa je potekala od Poreča do Labina in je že malce bolj premešala vrstni red v generalni razvrstitvi. 159 kilometrov dolga etapa je zmagovalca dala na ciljnem vzponu na Labin, najhitrejši je bil po slabih 4 urah dirkanja lanski skupni zmagovalec Avstrijec Markus Eibegger, ki je v ciljnem sprintu ugnal Mateja Mugerlija. Na kratkem a zahtevnem tlakovanem zaključnem vzponu so se hitro nabrali večji zaostanki, v sprintu druge večje skupine je s 34 sekundami 55. mesto osvojil Tadej Logar. Z istim zaostankom sta etapo končala še Grošelj in Švab.

Druga etapa je bila še malce težja in upravičeno imenovana kot kraljevska, saj je zmagovalec etape z zaključkom na Motovun z istim časom kot skupni zmagovalec končal na drugem mestu Istrske pomladi. S 157 kilometri od Vrsarja do vrha Motovuna je najhitreje opravil mladi Martijn Tusveld iz razvojne ekipe Rabobanka. Kolesarji so, kot je to na selektivnem Motovunu v navadi, en po en “kapljali” v cilj. Najboljši Savčan je bil s slabima dvema minutama zaostanka Jernej Švab, ki je osvojil 46. mesto. V etapi sta imela kar nekaj težav Tadej Logar in Žiga Grošelj, ki sta se zapletla v padec v katerem je bil udeležen tudi zmagovalec prve etape in verjetno eden prvih favoritov za končno zmago Avstrijec Markus Eibegger.

V današnji zadnji etapi, ki je bila pretežno ravninska in dolga 146 kilometrov je zmagovalca znova določil ciljni sprint, kjer je bil najhitrejši izkušeni Matej Mugerli, na drugo mesto se je uvrstil Belgijec Olivier Pardini, ki je zaradi zaostanka Tusvelda osvojil tudi skupno zmago. Od naših se je na 31. mesto uvrstil Žiga Grošelj.

Dirka se je torej končala in v zadnji etapi smo dobili tudi končnega zmagovalca Pardinija. Naši so bili malce bolj v ozadju, najboljši v generalni razvrstitvi je končal Jernej Švab na 37. mestu, med kolesarji do 23 let pa je osvojil odlično 8. mesto in bil tudi najboljši Slovenec v tej razvrstitvi. Savčani so v ekipni razvrstitvi osvojili 21. mesto. Trener Matjaž Zevnik je bil malce razočaran nad rezultati in poudaril, da so imeli tudi nekaj nesreče v kraljevski etapi s padcem Grošlja in Logarja.