sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

V GABRJU BLIZU NASLOVA DRŽAVNEGA PRVAKA

3. 6. 2019

Na letošnjem državnem prvenstvu v cestni dirki za mlajše kategorije sta se izkazala predvsem Erazem Valjavec in Jan Lešnik, ki sta osvojila srebrno in bronasto medaljo. V Avstriji so mladinci in člani nastopili na dirkah v Velikovcu, kjer niso bili pretirano uspešni.

VALJAVEC IN LEŠNIK V SAMEM VRHU

V nedeljo so najmlajše kategorije dečkov, deklic in mlajših mladink znova nastopili na Dolenjskem, kjer je Kolesarski klub Papež Podgorje v Gabrju organiziral državno prvenstvo v cestni dirki. Zahtevna trasa z zelo težkim zaključkom je med mladimi kolesarji in kolesarami znova povzročila pravo dirko na izpadanje, kjer so v zaključku ostali le najbolj vzdržljivi in močni kolesarji.

Letošnje državno prvenstvo je našim najmlajšim prineslo dve medalji, pravzprav sta jih iz Dolenjske prinesla Erazem Valjavec in Jan Lešnik, ki sta odlično formo prenesla iz Idrije in eno pomembnejših dirk v letu končala na odru za zmagovalce. Valjavcu je v kategoriji dečkov B naslov državnega prvaka znova za las ušel iz rok, ko ga je v zaključnem sprintu dvojice premagal Sven Aleksander Mernik, tako se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Dvojica si je v cilju nabrala šest sekund prednosti pred zasledovalci, kjer se je izkazal tudi Maj Soklič, ki je ostal tik za odrom za zmagovalce in osvojil 4. mesto.
V kategoriji dečkov A smo videli boj za zmago do zadnjega metra 25 kilometrov dolge dirke. Sedmerica kolesarjev je prišla v zaključek dirke, kjer je konkurente napadel Jan Lešnik, a naredil napako pri prestavljanju prenosa, ki ga je morda stala naslova državnega prvaka. Njegovo napako so izkoristili nasprotniki in do cilja Lešnika ujeli, ta pa se je uvrstil na še vedno odlično 3. mesto. Njegov uspeh je v deseterici dopolnil tudi Maj Flajs, ki je bil 8.
VSI REZULTATI DRŽAVNEGA PRVENSTVA

V AVSTRIJI NI ŠLO PO NAČRTIH

Mladinska in del članske ekipe sta za vikend nastopili na tradicionalnih “kolesarskih dnevih v Velikovcu“, kjer sta v soboto nastopili na gorski preizkušnji in v nedeljo še na cestni dirki. Sobotna dirka se po ravninskih krogih v mestu, zaključi z 9 kilometrskim vzponom v vas Djekše. Pri članih je bil od naših najhitrejši na vrhu Luka Čotar, ki je z dobrima dvema minutama zaostanka končal na 18. mestu, pri mladincih pa sta se v deseterico najboljših uvrstila Luka Ziherl in Luka Zlate, ki sta končala na robu deseterice na 9. in 10. mestu.

Nedeljske dirke so potekale na trasi 22 kilometrov dolgega, razgibanega kroga. Najprej so nastopili mlajši mladinci, nato pa bili istočasno na progi še starejši mladinci in člani. Članska dirka je bila dolga 193 kilometrov in po slabih štirih urah in pol jo je v sprintu ubežne skupine dobil kolesar italijanske ekipe Friuli. Član ubežne skupine je bil tudi Matej Drinovec, ki je v zaključku storil vse kar je lahko in končal na 9. mestu. Zasledovalno skupino je odsprintal Luka Čotar, ki je z zaostankom slabe minute osvojil 12. mesto.
Dirka starejših mladincih se je prav tako odločila iz ubežne deveterice kolesarjev. Po dobri polovici dirke je v ospredju ostala manjša skupina kolesarjev, med njimi tudi Matic Maček in Luka Ziherl. Do cilja se je zvrstilo še nekaj napadov med najboljšimi, a zmagovalca je vseeno odločil ciljni sprint, kjer sta dvojno zmago osvojila kolesarja Adrie Mobil. Maček in Ziherl sta po slabih dveh urah in pol končala na 7. in 8. mestu, kar je vsekakor manj od pričakovanj.
Med mlajšimi mladinci prav tako ni bilo rezultatskega presežka, najboljši je bil Maks Cvjetičanin, ki je po 73 kilometrih dirko končal na 16. mestu.

Foto: Peter Gregorčič