Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

VALJAVEC DO PRVE ZMAGE V SEZONI

29. 4. 2019

Pokal Slovenije se je z dirko za Pokal Marka Kumpa nadaljeval v Stranski vasi pri Novem mestu. Prvo zmago v sezoni je za dečke prinesel Erazem Valjavec, le malo pa je do prve pri mladincih zmanjkalo Aljažu Petku. 

Erazem Valjavec z visoko dvignjenimi rokami

Druga dirka za Pokal Marka Kumpa je včeraj potekala v njegovi domači, Stranski vasi, kjer so organizatorji znova pripravili odlično dirko. Na dobrem kilometer in pol dolgem krogu, v katerem morajo tekmovalci premagati tudi zahteven vzpon so se najprej pomerili najmlajši, dečki E in za njimi še dečki D ter deklice C. V tej dirki smo imeli tudi mi svoje predstavnike, najuspešnejša sta bila Urban Kalan in Vesna Potočnik, ki sta se uvrstila na tretje mesto v svojih kategorijah.

Uvrstitev dneva je pri dečkih B osvojil Erazem Valjavec, ki je dosegel svojo prvo zmago v sezoni. Vedel je, da je težka dirka lahko njegova prednost in to je dodobra izkoristil. Prvič je konkurente napadel nekje na sredini dirke, ko mu je lahko sledil le Celjan Mernik. Dva kroga do cilja je še enkrat poizkusil z napadom in strl odpor Mernika, ter do konca dirke nabral lepo prednost pred zasledovalci. V cilju je slavil svojo prvo zmago v sezoni in se v skupnem seštevku vodilnemu kolesarju približal le na točko zaostanka. Valjavec je bil po dirki vesel svoje zmage: “Ta dirka mi zelo ustreza. Že lani sem bil blizu zmage, ko me je Mernik premagal v sprintu, tokrat pa sem želel dirko odločiti že prej. Na klanec sem bil najmočnejši in naredil razliko, ki mi je zadostovala tudi na spustih. Večkrat sem poizkusil z napadom in bilo je res težko, a se je izplačalo”.

Uspeh Valjavca je pri mlajših mladincih dopolnil Aljaž Petek, ki je premoč priznal le Fabijanu Kralju iz KK Pantal. Šestnajst krogov so morali prevoziti tekmovalci, ki so dirko odprli nekoliko zaspano. Ko so se začeli resnejši napadi v glavnini se je skupina iz kroga v krog manjšala, dokončno pa se je razbila v zadnjih petih krogih, ko je v ospredju ostala le še četverica kolesarjev, med njimi tudi Aljaž Petek. Kmalu je odpadel še en kolesar, za zmago pa so se udarili Petek, Kralj in Luka Jablanovec iz Tropovcev. Petek je bil med močnejšimi na dirki, večkrat poizkusil z napadi, a se nasprotnika nista dala. Dirka je bila odločena v zadnjem krogu, ko si je tik pred spustom odločilno prednost privozil Kralj, ter jo uspel obdržati vse do cilja. Aljaž Petek je zaostal nekaj sekund in z drugim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v sezoni.

Poleg uspehov Valjavca in Petka so seveda na dirki nastopili tudi drugi naši kolesarji in kolesarke. Trije dečki A so dirko končali v najboljši deseterici, pri mlajših mladinkah je bila najvišje od naših Tina Kostelec, pri starejših mladinkah pa je najdlje od vseh v dirki ostala Tjaša Sušnik.

VSI REZULTATI DIRKE V STRANSKI VASI 

Aljaž Petek

Foto: Peter Gregorčič