Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

VALJAVEC OSVOJIL IDRIJO, LEŠNIKU ZADNJA ETAPA

27. 5. 2019

Pretekli vikend je v Idriji, nekoliko v senci domačega dogajanja na Scottovem dnevu v Kranju, potekala etapna dirka za Veliko nagrado Idrije. Naši najmlajši so se domov vrnili s tremi etapnimi zmagami in generalno zmago Erazma Valjavca.

V mestu Idrijske čipke in živega srebra je zadnji majski vikend potekala že 7. Velika nagrada Idrije, etapna dirka za kategorijo dečkov, deklic in mlajših mladink. Več kot 100 najmlajših kolesark in kolesarjev je bilo na startu od petka do nedelje, po zadnji pa so bili na Mestnem trgu razglašeni najboljši.
Zelo uspešna sta bila tudi naša Erazem Valjavec in Jan Lešnik, ki sta skupaj osvojila tri etapne zmage. Valjavec je bil najboljši na petkovem vzponu na Kanomeljsko razpotje in sobotnem kronometru v Idrijsko Belo, Lešnik pa je bil premočan za tekmece na nedeljski etapi po ulicah Idrije.

Vedno zahtevni vzpon na Kanomeljsko razpotje je že v začetku dodobra razdelil najboljše. Pri dečkih B je bil najbolj suveren Valjavec, ki je v cilju slavil prednost 14 sekund pred prvim zasledovalcem iz Zadra. Na sedmo mesto se je uvrstil še Maj Soklič, ki napreduje iz dirke v dirko in dokazuje, da se kot začetnik hitro uči in bodo uvrstitve v deseterico kmalu postala stalnica. Valjavec je torej že prvi dan oblekel majico vodilnega, ki je do konca ni predal nikomur. V sobotnem, slabih 6 kilometra dolgem kronometru se znova ni dal in prednost pred zasledovalci povečal še za dodatne 4 sekunde, skupaj pa že 18, ki jih tudi v zadnji etapi ni zapravil. Z dvema etapnima zmagama in drugim mestom je obdržal svojo prednost in tako kot lansko leto, znova osvojil etapno dirko v Idriji.

Med dečki A je bil naš najboljši Jan Lešnik, ki mu je velik skok po skupni razpredelnici uspel prav v zadnji etapi, kjer je bil najmočnejši v sprintu ubežne dvojice. Pred zadnjo etapo je v skupni razvrstitvi zasedal 7. mesto, nato pa z etapno zmago in prednostjo minute in enajst sekund pred glavnino, uspel skočiti na drugo stopničko. V deseterici najboljših je dirko končal tudi Enej Božnar Prosen, ki je končal na 8. mestu.

BILTEN ŠT. 1
BILTEN ŠT. 2
BILTEN ŠT. 3

Foto: Peter Gregorčič