Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

VALJAVEC PO NASLOVU PRVAKA TOKRAT STOPNIČKU NIŽJE

21. 6. 2021

Včeraj se je v Kopru po četrtkovi vožnji na čas odvijalo še cestno državno prvenstvo za kategorije mladincev in članov. Od naših kolesarjev se je najbolj izkazal Erazem Valjavec, ki je osvojil srebrno medaljo pri mlajših mladincih.

Erazem Valjavec na drugi stopnički

Letošnje cestno državno prvenstvo je v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije potekalo v Kopri na trasi iz centra mimo Vina Koper do Vanganela, kjer se je dirka vrnila v Koper in preko Markovca mimo Žusterne ter v cilj pri Olimpijskem bazenu v Kopru. Krog je bil dolg 17 kilometrov, dodatno pa so zahtevne dirke naredile še visoke temperature in soparno ozračje. Najprej so ob 9. uri zjutraj na start 103 kilometre dolge dirke krenili starejši mladinci. Prevozili so 6 krogov, naši kolesarji pa se niso proslavili. Imeli so pokritih večino pobegov, a žal ne odločilnega, ko se je v ospredju izoblikovala peterica kolesarjev. Na koncu je najboljšo uvrstitev dosegel Martin Eržen, ki je dirko končal na 18. mestu.

Ob 11. uri so se na slabih 70 kilometrov dolgo dirko podali mlajši mladinci. Dirka je bila zelo hitra in napadalna, kolesarji so poizkušali s pobegi, a se nobenemu ni uspelo odpeljati z več prednosti. Na zadnji vzpon je selekcijo naredil Erazem Valjavec, v ospredju pa je ostala le četverica. Po spustu se je v zadnjih ravninskih kilometrih priključila še manjša skupina, nato pa je o zmagovalcu odločal sprint deveterice kolesarjev, kjer je drugo mesto in srebrno medaljo osvojil Erazem Valjavec. Naslovu državnega prvaka v kronometru je tako dodal še naslov vice prvaka na cesti v svojem prvem letu v tej kategoriji.

Članska dirka najboljših slovenskih kolesarjev se je pričela ob 14. uri. 172 kilometrov dolgo dirko so od starta krojili profesionalci in med seboj obračunali tudi za zmago in vsa mesta na odru za zmagovalce. Vse medalje so so pobrali kolesarji, ki so kariere začenjali v našem klubu, zmagovalec Matej Mohorič pa bo majico prvaka pokazal na prihajajočem Tour de Francu. Od naših kolesarjev je v ELITE konkurenci najvišje končal Martin Lavrič na 14. mestu, Uroš Repše pa je bil 18. V kategoriji do 23 let si je po besedah Matjaža Zevnika pohvale za nastop prislužil Luka Ziherl, ki je zelo zahtevno dirko končal na 6. mestu.

Foto: Peter Gregorčič