Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Velikonočni prazniki polni dirkanja

19. 4. 2022

Članska ekipa je pretekli teden pričela z dirkanjem na mednarodni etapni dirki Beograd–Banja Luka, starejši mladinec Jan Lešnik pa je v sklopu slovenske reprezentance nastopil na tako imenovanem severnem peklu.

V članski postavi so tokrat dirkali Matej Drinovec, Luka Turkulov, Leon Šarc, Enej Mertelj, Vid Jeromel, Jaka Vovk, po poškodbi pa se je v glavnino vrnil tudi Andrej Černe. Ekipo je prva preizkušnja čakala v sredo, 13. 4., ko so nastopili na ekipnem kronometru. Kronometer jih je popeljal po Beogradu, vendar na tej etapi vidnejših rezultatov niso dosegli. Naslednji dan je sledila ravninska etapa iz Obrenovca v Bijeljino, ki je bila predvsem ravninska, zaradi česar je bila hitrost glavnine zelo velika. V cilju se je najbolje znašel Matej Drinovec, ki je zasedel 26. mesto.


Tretji dan so se kolesarji podali na kraljevsko etapo, ki je vsebovala kar dva huda klanca. Na klancih se je kot po pričakovanjih naredila selekcija, katero sta preživela le Drinovec in Jeromel. Najmanjši zaostanek je imel Drinovec, ki je tako zasedel 19. mesto. Jeromel mu je sledil na 34. mestu, naredil pa je velik naskok v točkovanju mladih kolesarjev, kjer je s 27-sekundnim zaostankom posegel po 4. mestu. Četrta etapa je bila prav tako zelo hitra, saj je veliko kolesarjev poizkušalo svojo srečo s pobegi. V enem izmed pobegov je bil udeležen tudi Vid Jeromel, ki si ji poizkušal pridobiti točke na gorskem cilju, vendar so bili ubežniki hitro ujeti. Približno 20 kilometrov do cilja pa se je zelo nevarni ubežni skupini priključil Jaka Vovk, a je žal v zaključku ostal brez moči in posledično tudi brez želenega rezultata. Zadnjo etapo je zaznamoval veter, ki so ga tuje ekipe s pridom izkoristile in tako naredile hudo selekcijo. Naši fantje se v teh vetrovnih pogojih niso najbolje znašli in so tako etapo končali v drugi skupini, v skupnem seštevku pa se je najbolje uvrstil Drinovec, ki je zasedel 29. mesto. Trener Uroš Repše je nastop ocenil kot uspešen, saj so se fantje dobro borili in pokazali drugačen pristop kot na prejšnjih dirkah, veseli pa ga tudi, da se zimsko delo pri mladih počasi obrestuje.

Medtem ko se je članska ekipa borila z vetrom v Bosni in Hercegovini, se je Jan Lešnik v barvah slovenske reprezentance boril na ozkih tlakovanih cestah francoskega podeželja. 111-kilometerska preizkušnja Paris–Roubaix jih je peljala čez kar 17 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 30 kilometrov. Selektor reprezentance starejših mladincev je dirko komentiral z naslednjimi besedami: ”Na dirki Paris – Roubaix je nastopila ista ekipa kot na prvi dirki Pokala Narodov v Gentu. Fantje so imeli med dirko nekaj smole, kar na taki dirki tudi pričakuješ. Kljub vrhunski tehnični podpori je Podlesnika ustavil defekt, Žefrana tehnična okvara, Gregorčiča in Lešnika pa padec, po katerem se glavnini nista uspela približati. Kljub temu sem vesel, saj sta se Podlesnik in Lešnik kljub smoli borila in zapeljala na znameniti velodrom, kar bo za njiju lepa izkušnja in popotnica za naprej.”

Mlajši del članske ekipe, ki je nastopala na dirki Beograd–Banja Luka, je čakal zelo dolg transfer, saj so že naslednji dan nastopili na zelo zahtevni dirki Giro del Belvedere v italijanski vasici Villa di Villa. Kljub tednu, polnem dirkanja, so fantje na dirki zelo dobro dirkali. Dirka se je zaključila z dvema krogoma čez zelo zahteven vzpon, na katerem so že utrujene kolesarje pošteno zapekle noge. Čez strma vzpona sta se prebila le Vid Jeromel in Jaka Vovk, ki sta tako dokazala, da lahko nastopita na večdnevnih dirkah. Z zaostankom štirih minut je Jeromel zaključil na 67. mestu, čez dobro minuto pa je kot 93. v cilj prispel tudi Vovk.