Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Velikonočni vikend poln pirhov in odličnih rezultatov

10. 4. 2023

V soboto je na Ptuju potekala prva letošnja dirka na slovenskih tleh – Pokal Poli. Dirke so se udeležili tudi naši dečki in deklice ter mlajši in starejši mladinci, ki so se pomerili na dobro znanem štiri kilometrskem krogu. Sam krog je povsem raven, zaradi česar pa dirka ni nič manj zahtevna in napeta. Prvi so se ob deveti uri na krog zapeljali Dečki C skupaj z Deklicami C in B, ki so nas po dvanajstih kilometrih dirke razveselili z odličnimi rezultati. V kategoriji dečkov C je Jalen Bernard dosegel odlično tretje mesto, njegov rezultat pa sta dopolnila še Urban Hren na šestem mestu in Jakob Omerza na osmem mestu, skozi celotno dirko pa so pokazali veliko mero usklajenosti in timskega dela. V kategoriji deklic B je z izjemnim šprintom zmagala Iza Božnar Prosen, v kategoriji dečkov B pa je sedmo mesto osvojil Marcel Hafner. Dečki A so prevozili pet krogov oziroma 20 kilometrov, dirka pa je bila zelo napeta. Nekaj smole je imel naš Rok Bajželj, ki je nesrečno padel. Po padcu in napornem lovljenju glavnine pa je v ciljnem sprintu še vedno imel dovolj moči za zmago. Odlično sta se odrezala tudi Matic in Urban Kalan, ki sta zasedla četrto in sedmo mesto.

Po dirki dečkov A so nastopili mlajši mladinci, ki so v uri in petinštiridesetih sekundah prevozili deset krogov oziroma štirideset kilometrov. Najboljši izmed naših kolesarjev je bil Bor Nograšek, ki je v skupinskem sprintu osvojil peto mesto. Deset minut po cilju mlajših, pa so se kot zadnji na krog zapeljali še starejši mladinci. V skupinskem sprintu se je najbolje izkazal naš kolesar Maj Flajs, ki je s suverenim sprintom osvojil zlato medaljo. Njegov rezultat je dopolnil še Enej Božnar Prosen, ki je osvojil peto mesto.

Del starejših mladincev pa je dirkal na italijanski dirki Giro di Primavera. Gre za zelo zahtevno dirko (UCI 1.1), ki se je odvijala v okolici italijanskega mesta Conegliano. Prva polovica dirke je potekala po ravninskih krogih, kjer je zelo močna konkurenca prispevala hiter tempo. Po petih ravninskih krogih, so se kolesarji ”preselili” na zahtevnejše kroge, kjer so kolesarje dobro ”zapekle” noge. Najprej so kolesarji zapeljali čez tri zelo strme 700 metrske klance, nato pa so šestkrat prevozili malo manj strm tri kilometrski klanec. Najbolje se je odrezal Sven Mernik, ki je z najboljšimi ostal do predzadnjega kroga, za zaključek dirke pa je tudi njemu zmanjkalo moči.

Včeraj, v nedeljo, je naš kolesar Jaka Marolt spoznal, zakaj se dirki Paris-Roubaix pogovorno reče tudi severni pekel. Blato in kocke so kolesarjem povzročile nemalo preglavic, saj so imeli kar nekaj smole z tehničnimi okvarami, kljub temu pa so dosegli odličen ekipni rezultat. V dveh urah in šestintridesetih minutah so z povprečno hitrostjo 42 km/h prevozili 111.1 kilometrsko preizkušnjo. Prvi član slovenske reprezentance je bil Erazem Valjavec, ki je osvojil izjemno šesto mesto. V prvo dvajseterico sta se uvrstila tudi Jakob Omrzel in Nejc Peterlin, ki sta zasedla 17. in 19. mesto. Izjemno zahtevno preizkušnjo pa so končali prav vsi člani slovenske odprave tudi naš Jaka Marolt, ki je zasedel 61. mesto.

Slovenski kolesarji na znamenitem velodromu Foto: Kolesarska zveza Slovenije