Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

VRAČA SE TADEJ VALJAVEC

5. 3. 2018

V četrtek se bo s prologom po obali Umaga pričela deseta Istrska Pomlad. Naša ekipa bo nastopila močno okrepljena, po nekajletni odsotnosti z dirkalnega kolesa se na specialko vrača Tadej Valjavec, eden najuspešnejših slovenskih kolesarjev.

Tadej Valjavec

Deseta Istrska Pomlad bo na sporedu od četrtka do nedelje, ko se bodo po vrsti zvrstile štiri etape. Vse skupaj se bo kot že nekaj let do sedaj, pričelo na obali Umaga, kjer bo na sporedu posamični prolog, nato sledi etapa od Poreča do Labina, v soboto bo na sporedu kraljevska etapa od Pazina do Oprtalja, v nedeljo pa zaključna etapa Pazin-Umag. Največja sprememba od prejšnjih let bo zagotovo zaključek kraljevske etape, ki se bo namesto na krajšem Motovunu končala na sosednjem Oprtalju. Daljši vzpon na papirju bolj ustreza Primožiču, ki bo tisti kolesar, ki naj bi lovil dobro generalno razvrstitev.

Poleg njega bo slabih 6 kilometrov dolg vzpon bolj ustrezal tudi povratniku na kolesarsko sceno, Tadeju Valjavcu. Besničan se pri 40 letih vrača v kolesarsko karavano in bo zagotovo motiviran predvsem na omenjenem zaključku. “Priznam, ob mojem slovesu leta 2013 sem globoko v sebi čutil, da še nisem rekel zadnje. To je v zadnjih letih vse bolj prihajalo na plan. Največ sem se v tem času vozil na gorskem kolesu, a ko je bil čas sem zajahal tudi specialko. Po bolj načrtni pripravi v letošnjem zimskem času je padla odločitev, da se najprej preizkusim na ‘magistrali’,” so bile prve besede otroka kranjskega kluba, ki je v karieri kasneje zastopal še barve Fassa Bortola, Phonaka, Lampreja, AG2R, Manisasporja, kariero pa je nato končal v dresu domačega kluba leta 2013 po domači dirki v Kranju, kjer je osvojil 10. mesto. Istrska Pomlad bo pravzaprav le ena od preizkušenj pred novo sezono za Valjavca, ki se bo v tej sezoni posvetil dirkanju na gorskem kolesu. “Že vse od mojih začetkov sem se rad vozil na gorskem kolesu, a v kasnejši karieri za to ni bilo veliko časa. Po letu 2013 sem veliko kilometrov opravil po Pokljuki in v sebi vedno ohranjal nekaj upanja, da bi nekoč nastopil na dirki za svetovni pokal. V letošnji zimi sem se bolj za šalo kot zares udeležil ciklokrosa v Škofji Loki in kar med dirko sem se odločil, da letos poizkusim. Na kolesu se še vedno počutim odlično, tudi rezultati kažejo da sem morda še v boljši formi kot takrat, ko sem zaključeval kariero. Zavedam se, da je dirka v svetovnem pokalu nekaj povsem drugega, a odločil sem se poizkusiti, zakaj pa ne,” je svoje želje in cilje razkril Valjavec, ki bo torej od četrtka dalje na voljo Matjažu Zevniku na cestah Istre, med drugim pa tudi odlična in prepotrebna podpora mlajšim sotekmovalcem v ekipi.

Na skupnem treningu

“S Tadejem sva o tej ideji govorila že nekajkrat med zimo, a bol kot ne v šali. Nato je padla odločitev, da zares poizkusi. Bomo videli, zagotovo je to dobrodošlo za naš klub, tako iz tekmovalnega vidika, predvsem pa me veseli dejstvo, da bo lahko svoje bogate izkušnje prenašal na naše mlade fante. Sam pravi, da je pripravljen dobro, karkoli napovedovati pa je zaenkrat prezgodaj. Prvi preizkus bo že v četrtek, nato bomo videli, kje smo. Želim si predvsem aktivnega dirkanja mlajših tekmovalcev Čemažarja, Lavriča ter Primožiča, od Čotarja pa že pričakujem kakšno uvrstitev v deseterico oziroma na stopničke, lani je dokazal da je lahko visoko”, je o Valjavcu in ostalih spregovoril Zevnik. Na “magsitralo” bo odpeljal ekipo v postavi: Luka Čotar, Nik Čemažar, Matej Drinovec, Martin Lavrič, Jaka Primožič ter Tadej Valjavec.

O rezultatih posameznih etap bomo sproti pisali na naših družbenih omrežjih, v nedeljo po dirki pa bo celotno poročilo objavljeno na naši spletni strani.