Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Za nami prvi ”pravi” dirkaški vikend

13. 3. 2023

Pretekli vikend smo dirkali na treh ”frontah”. Članska ekipa je dobre uvrstitve iskala na Hrvaškem, Jaka Marolt je v dresu slovenske reprezentance nastopil v Belgiji, preostali starejši mladinci pa so sezono otvorili v Italiji.

Kot smo že poročali, je članska ekipa prejšnji četrtek začela s dirko Istarsko proljeće. Odločilna je bila razgibana sobotna etapa, ki je v 174 kilometrih kolesarje popeljala iz Novigrada do Motovuna. Prevozili so tudi klanec na Oprtalj, kjer se je odcepila skupina 60 kolesarjev. Med omenjenimi ni bilo naših predstavnikov, ki so ostali v skupini, ki je vodilne držala na časovni razliki 40 sekund. Razlika se do cilja ni zmanjšala, zaradi česar smo iz Motovuna odšli praznih rok.

Več sreče smo imeli na včerajšnji etapi iz Pazina do Umaga, katere so se veselili predvsem sprinterji. Krajšo, 114 kilometrsko etapo, so kolesarji opravili v dveh urah in tridesetih minutah. V umagu je slavil član novomeške Adrie Mobil Tilen Finkšt, naš najboljši kolesar Luka Turkulov pa je osvojil odlično 14. mesto. V skupni razvrstitvi je zmagal nizozemec Tijmen Graat, član razvojne ekipe Jumbo-Visma. Naš najboljši predstavnik je bil Nejc Komac, ki je z zaostankom 4 minut in 27 sekund zasedel 74. mesto. 10 sekund več zaostanka je imel Luka Ziherl, ki je zasedel 76. mesto.

V Belgiji je ponovno nastopila slovenska reprezentanca starejših mladincev, ki se je z dobro popotnico udeležila dirke Danilith Nokere Koerse. Po 129 kilometrih je ciljno črto prečkal Britanec Jed Smithson, tri sekunde za njim je v cilj prišel Belgijec Lars Vanden Heede. V odzadju se je že vnel boj glavnine za tretje mesto, ki ga je dobil Žak Eržen. Z 24 sekundami zaostanka je v cilj prišel tudi naš kolesar Jaka Marolt, ki je zasedel 34. mesto.

Preostali del ekipe starejših mladincev pa je sezono začel z Italijansko dirko Giro della Conche. V letošnji sezoni je bila umaknjena omejitev prenosov pri starejših mladincev, zaradi česar je bila dirka še hitrejša kot prejšnja leta. V 91 kilometrih so kolesarji prevozili več manjših klancev, ki so skupno ”nanesli” okoli 800 metrov skupnega vzpona. Dirko so odločili ravno te manjši klanci, kjer je glavnina razpadla na več skupin. V prvi skupini, v kateri je ostalo le 20 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jan Lešnik. Za naslov zmagovalca so se kolesarji pomerili v skupinskem sprintu, v katerem je Lešnik zasedel 10. mesto. Dirko so zaključili še Marcel Gladek, Jakob Jere in Gal Oblak. Na dirki sta nekaj smole imela Ian Peran in Sven Mernik, ki zaradi padca dirke nista končala.