Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji EliteWheels
sponzorji sponzorji sponzorji Fest
sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji

Za našimi kolesarji odličen vikend

18. 07. 2022

Pretekli vikend je bil za naše kolesarje zelo pester. Nastopali so treh dirkah – kriteriju na Pokljuki, državnem prvenstvu v vzponu na Pokljuko, del članske ekipe pa je nastopal na Madžarskem.

Photo by Luka Vovk

Pokljuka je v soboto ponovno gostila kolesarje, ki so se najprej pomerili na VN Gorje. Na kilometrskem krogu po biatlonski progi so se pomerile kategorije članov, mlajših in starejših mladincev ter dečkov in deklic. Kategorije dečkov so dirkale na končni cilj, prevozili pa so 6, 9 oziroma 12 krogih. Med dečki B je bil najbolj uspešen Rok Bajželj, ki je osvojil prvo mesto. Njegov uspeh je dopolnil še Bor Nograšek, ki je v konkurenci dečkov A osvojil tretje mesto. Člani so prevozili 30 krogov, vsake tri kroge pa so prevozili vmesni šprint, na katerem so zbirali točke. V cilj je z največ točkami prišel Leon Šarc, sledil mu je Jaka Vovk, na četrto mesto pa se je uvrstil še Maks Cvjetičanin.

Photo by Luka Vovk

Naslednji dan so si dečki lahko malo oddahnili, preostale kategorije pa je čakalo državno prvenstvo v vzponu na Pokljuko. Iz starta v Zgornjih Gorjah so se kolesarji podali proti cilju na Rudnem polju. Prevozili so skoraj 16 kilometrov, skupno pa so opravili nekaj več kot  700 metrov nadmorske višine. Leon Šarc in Jaka Vovk sta s skupnim sodelovanjem nevtralizirala vse poizkuse pobegov in tako ponovila rezultat prejšnega dneva. Leon je stopil na najvišjo stopničko, Jaka pa je osvojil tudi naziv državnega prvaka v kategoriji do 23. let. Izkazal se je tudi Jaka Marolt, ki je v konkurenci starejših mladincev osvojil drugo mesto.

Photo by Luka Vovk

Članska ekipa v zasedbi Andrej Černe, Enej Mertelj, Luka Ziherl, Luka Turkulov, Vid Jeromel in Matej Drinovec se je v petek odpravila na Madžarsko, kjer so nastopili na 48. Gemenc Gp (UCI 2. 2). V soboto je bila na sporedu 163. kilometrska etapa, ki se je začela v kraju Paks, končala pa v mestu Szekszárd. Kljub temu, da je Madžarska znana kot zelo ravna država, pa so kolesarji zbrali kar nekaj skupnih metrov vzpona. Na 163. kilometrih so jih namreč čakali kar štirje gorski cilji, ki pa so bili malo manj zahtevni. Skozi celoten potek etape so se vrstili poizkusi begov, svojo srečo pa je z begom poizkusil tudi Matej Drinovec, katerega pa je glavnina kmalu ujela. Nihče izmed ubežnikov ni bil uspešen, zmagovalca pa je odločil zaključni sprint. V sprintu se je najbolj izkazal Luka Turkulov, ki je zasedel 23. mesto, takoj za njim pa je ciljno črto prevozil še Matej Drinovec. V nedeljo je etapa potekala v okolici Szekszárda s startom in ciljem v centru mesta. Nedeljska etapa je bila malo krajša, a zaradi tega prav nič lažja. Na 120 kilometrski preizkušnji so kolesarji trikrat prevozili 2 kilometrski klanec s povprečnim naklonom okoli 7%. Etapo je še dodatno otežil veter, ki je kolesarjem oteževal dirkanje že od samega začetka etape. Na ravninskem delu proge so se na vmesnih sprintih borili za bonifikacijske sekunde, kjer se je izkazal Luka Turkulov in si pridobil eno bonifikacijsko sekudno. Tudi na tej etapi glavnina pobega ni izpustila, zmagovalca pa je tudi tokrat odločil ciljni sprint. V zaključnih kilometrih se je najbolje znašel Luka Turkulov, ki je v cilj prišel kot sedemnajsti. V generalni razvrstitvi je Luka Turkulov zasedel 9. mesto, v konkurenci mladih kolesarjev pa 4. mesto.

Fotó: Vanik Zoltán