sponzorji Zavarovalnica Triglav, d.d. sponzorji sponzorji sponzorji EliteWheels sponzorji sponzorji sponzorji
Fest sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji sponzorji BLIZ BONUS INZENIRING sponzorji
sponzorji sponzorji OQEMA Diem Elektro Korošec Elektro Zabret sponzorji

V DRESU SLOVENSKE REPREZENTANCE DO CILJA DIRKE PO SLOVENIJI

18. 6. 2018

Z včerajšnjim posamičnim kronometrom se je končala 25. Dirka po Sloveniji, kjer je v nekoliko drugačni opravi nastopilo tudi 5 naših kolesarjev. Po petih dnevih dirkanja z elito je jasno, da so naši kolesarji na pravi poti a še daleč od uspeha.

Na naši največji in najbolj prepoznavni dirki so naši nastopili v dresih slovenske reprezentance. Rang prve kategorije ne dopušča dirkanja klubskim ekipam, zato so se Nik Čemažar, Luka Čotar, Matej Drinovec, Martin Lavrič in Jaka Primožič v modrih dresih slovenske reprezentance združili z Markom Pavličem (Meblo Jogi ProConcrete) ter Maticem Vebrom (KK Bled). Ekipo je zbral Matjaž Zevnik ter jo vodil od začetka v Lendavi do cilja v Novem Mestu. “Zadnja leta smo že navajeni, da na Dirki po Sloveniji nastopamo kot reprezentanca. Drugače zaenkrat ne gre, klubski status nam še ne omogoča dirkanja na kontinentalnem nivoju, zato je nastopanje v reprezentančnih barvah nujno, dirkanje v taki konkurenci pa predstavlja dodaten izziv”.

Petdnevna dirka se je začela z dvema etapama v Prekmurju, nato je sledil prehod preko celjskega do prestolnice, kjer je bil start kraljevske etape po trasi Maratona Alpe, zaključek pa je ponovno gostilo Novo mesto, tokrat z 22 kilometrov dolgim kronometrom. Konkurenca je bila ponovno najmočnejša do sedaj, 9 ekip iz serije WorldTour je bil dodaten magnet za gledalce ob cesti, prenos na mednarodnem Eurosportu ter slovenski nacionalki pa odlična reklama za Slovenijo ter naše kolesarstvo. Le to je v prvi etapi najbolje izkoristil najmlajši kolesar na dirki, 18 letni maturant Nik Čemažar. V začetku etape se je pridružil ubežnikom, ter dostojno zastopal slovenske barve. “Moj cilj je bil biti kar se da aktiven, vedel sem, da bo težko iti v beg, a mi je uspelo že prvi dan. Na tako veliki dirki sem nastopal prvič, močna konkurenca prinese tudi drugačen način dirkanja, zato sem s svojimi predstavami kar zadovoljen”, je dejal mladi Čemažar.

Nastope svojih varovancev je ocenil tudi Matjaž Zevnik:“Težko sem zadovoljen s prikazanim. Vem, da so fantje sposobni več, čeprav je potrebno vedeti, da je konkurenca iz leto v leto močnejša in je karkoli večjega težko pričakovati. Naš cilj je bil pokazati se v čim večih pobegih, a je uspelo le Čemažarju prvi dan. V sprintu celotne skupine nimamo zaenkrat kaj iskati, saj klasičnega šprinterja trenutno nimamo. V etapi na Celjski grad je nekoliko preveč zaostal Primožič, ki je imel tudi težave z zadnjim obročem, a se je njegov zaostanek na kraljevski etapi le še povečal. Od reprezentantov je bil sicer generalno najvišje Marko Pavlič, od naših kolesarjev pa malo za njim Martin Lavrič, ki se je vozil povsem po svojih zmožnostih in tam, kjer ga pričakujem. Generalno nisem povsem zadovoljen, a gremo naprej. V nedeljo nas že čaka državno prvenstvo, kjer bomo poskušali popraviti vtis.”

Čemažar na čelu ubežne peterice

Foto: Siol.net